Hopp til innhold

Julehandel i utlandet? Sjekk når du må gå på rødt

SANDEFJORD (NRK): Mange tenker kun på alkohol- og tobakkskvoten når de kommer fra utlandet. Beløpsgrensene for handel er ikke like godt kjent, tror Sven-Øystein Ferstad ved Sandefjord tollsted.

Rød og grønn sone i tollen på Torp Sandefjord lufthavn.

FORTOLLING: Handler du for over 6000 kroner, skal du gå på rødt.

Foto: Magnus Lutnæs Aas / NRK

– Sett deg inn i tollreglene hvis du planlegger å handle julegavene i utlandet, oppfordrer Tryg forsikring.

Hvert år må de si nei til folk som ønsker erstatning på varer kjøpt utenfor Norges grenser som er blitt ødelagt eller stjålet.

Kommunikasjonsrådgiver Torbjørn Brandeggen sier dette skyldes at mange ikke fortoller varene når de handler for mer enn 6000 kroner.

– Vi har mange saker hvert år der folk oppgir å ha mistet verdigjenstander som er kjøpt i utlandet, der de ikke kan dokumentere at de har betalt norsk moms på varen. Det er sure penger, for da får de ingenting igjen på forsikringen, sier han.

Må gå på rødt

Slike tilfeller blir det ekstra mange av nå som mange nordmenn reiser til utlandet for å handle julegaver. Ikke alle kjenner til tollregelen som sier at du kun kan handle for maks 6000 kroner hvis du er utenlands i over 24 timer.

– Handler du for mer, må du gå på rødt i tollen, sier seksjonsleder Sven-Øystein Ferstad ved Sandefjord tollsted.

Hvis du er ute av Norge i under 24 timer, er verdigrensen 3000 kroner.

Ferstad tror mange kun tenker på alkohol- og tobakkskvoten når de kommer fra utlandet, og at beløpsgrensene for handel ikke er like godt kjent.

– Vi opplever at en del er litt uvitende om 3000- og 6000-kroners grensen.

Sven-Øystein Ferstad i uniform.

Sven-Øystein Ferstad opplever at en del ikke kjenner godt nok til beløpsgrensene.

Foto: Magnus Lutnæs Aas / NRK

Får ikke igjen på forsikringen

En konsekvens er altså at du kan bli fratatt varene på flyplassen. En annen ting er at du ikke vil få erstatning ved tyveri eller skade.

– La oss si du har kjøpt den dyreste iPhonen i utlandet, tar den med hjem uten å fortolle den og så blir den stjålet. Da får du ikke noe igjen på forsikringen, sier Brandeggen.

– Hvis du hadde fortollet den, så kunne du dokumentert at du hadde betalt norsk merverdiavgift, og da ville den vært godkjent.

Sparebank 1 Forsikring har en klausul på at gjenstander som er innført i strid med tollreglene erstattes med inntil 6000 kroner. Dette skal nå strammes inn.

– Fra neste år vil det ikke bli gitt erstatning på disse gjenstandene. Som en ansvarlig aktør i markedet kan vi ikke erstatte gjenstander som er ulovlig innført i Norge, sier Erik Thomas Enger, Banksjef for forsikring i Sparebank 1 BV.

Legg verdigjenstander i håndbagasjen

En annen felle du kan havne i, er å pakke verdisakene i kofferten og ikke i håndbagasjen. Hvis kofferten blir borte, er varen og verdien tapt, opplyser Brandeggen.

– Det er en utbredt misforståelse at man kan stappe hva som helst i kofferten og hvis kofferten forsvinner, så får du alt tilbake. Sånn fungerer det ikke.

– Stort sett er det slik at man skal ha verdigjenstander i håndbagasjen. Har du verdigjenstander i kofferten og kofferten forsvinner, vil du ikke få alt dekket på forsikringen.