NRK Meny
Normal

Juksefiske etter hummer

Hummerfisket er en tradisjon som mange hobbyfiskere setter stor pris på. En østfolding er dømt for å ha bidratt til å ødelegge denne gleden.

Ulovlig hummerfiske

Hummer konfiskert etter ulovlig hummerfiske.

Foto: Kystvakten

Nordmenns sankermentalitet sitter dypt og rotfast. Enten det gjelder bærplukking, jakt, fiske – eller hummerfangst.

Mange hobbyfiskere langs kysten bruker mye tid og ressurser på hummerfisket. Det er ikke bare å hive noen teiner i båten og dra utpå. Teinene må være i orden, agn må være klargjort og termosen fylt – og ikke minst er det gleden ved forberedelsene og spenningen før teinene trekkes.

Omfattende ulovligheter

Derfor er det sterke følelser i sving når noen bryter både lov og anstendig oppførsel for å skaffe seg hummer.

– Han har drevet med omfattende ulovlig hummerfiske. Han har gjemt samlenett og var fullt klar over det ulovlige han gjorde. Han fanger hummer på sommeren da den er mest sårbar.

Les også:

77-åring tiltalt for tjuvfangst av hummer

– Tar ikke hensyn

Dette er utdrag av en dom som er avsagt i Fredrikstad tingrett. Hummerfiskeren det gjelder er kjent både på Østfold- og Vestfold-kysten som en som ikke holder seg til de reglene som gjelder. Det bekreftes i dommen.

Hummerbestanden er utsatt og står på den norske rødlisten. Derfor er det innført
restriksjoner med en kort fangstsesong. Selv i fangstsesongen er det forbud å fange hummer mindre enn 25 cm og hummer med utvendig rogn. NN tar ikke hensyn til dette. Han fanger hummer på sommeren da den er mest sårbar. Han fanger både hummer med utvendig rogn og han fanger hummer som ikke holder minstemålet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Hummerfiske i Hvaler-skjærgården

Mange ser på hummerfisket som høstens vakreste eventyr. De raser over dem som ødelegger fiskegleden.

Foto: Petter Grimnes / NRK

Banket opp

I dommen heter det også at det må reageres strengt mot slikt fiske. Det har kanskje enkelte hobbyfiskere i Vestfold tenkt også. I miljøet snakkes det i alle fall om at østfoldingen ble mer enn verbalt overhøvlet da de kom over ham ved en anledning ...

Andre folk med uhederlige hensikter bruker andre metoder for å ødelegge for dem som følger reglene. Politiet på begge sider av Oslofjorden bekrefter at det også i år er folk som tømmer andres teiner for hummer. Noen stjeler også teinene.

Les også:

Aksjonerte mot ulovlig hummerfiske

Flere enn før

– I år merker vi at det er flere enn før som opplever at de blir frastjålet hummer og teiner, sier politiets miljøkoordinator i Østfold, Sten Erik Andersson.

Hans kollega i Vestfold, Morten Skarpaas, bekrefter at dette er et problem også på vestsiden av fjorden.

– Rett før du ringte, snakket jeg for øvrig med en mann som hadde blitt frastjålet teinene sine.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Morten Skarpaas.

Både Morten Skarpaas i Vestfold politidistrikt og hans kollega i Østfold bekrefter at det finnes en del personer som tar ulovlige metoder i bruk for å skaffe seg hummer.

Foto: Per Foss / NRK

Fiskere freser

Politiet oppfordrer folk om å tipse dem hvis de kommer over ulovligheter. Det drives overvåkning, men området er stort og i ly av mørket er det lett å begå ulovligheter. Hummerfiskerne er sinte på den slags uærlig spill. Pål Holt er en av dem.

– Det er forbanna at dette skjer. Her driver vi med en hobby, og går i mange måneder for å vente på sesongstart, også kan vi ikke få ha tinga våre i fred.

Dom som svir

Den uærlige hummerfiskeren fra Østfold som så bort fra både sesong, minstemål og fredninger ble dømt til å betale en bot på 20 000 kroner. Han fikk inndratt fiskeredskaper og i tillegg beslagla retten deler av verdien på båten som mannen bruker.