JOTUN: - Vi syns situasjonen med Marte er trist

Jotun jobber aktivt og bevisst med å sette medarbeiderne sine i stand til å møte kulturen i Midtøsten.

Kommunikasjonsdirektør i Jotun, Sverre Knudsen.

Kommunikasjonsdirektør i Jotun, Sverre Knudsen, forteller at de jobber aktivt med å forberede de ansatte på store kulturforskjeller.

Foto: Helga Tunheim / NRK

Siden 1974 har Jotun hatt ansatte i Dubai. De har derfor lang erfaring med hvordan man skal møte kulturforskjellene.

Kommunikasjonsdirektør i Jotun, Sverre Knudsen, forteller at de jobber aktivt med å forberede familiene på hva de kan møte og hvordan de skal tilpasse seg samfunnet de kommer til.

Les også:

Lett å bli misforstått

– Det er fort gjort å bli misforstått av de lokale der nede, derfor sender vi ansatte på todagers kurs hvor de lærer om det landet de skal til, kulturforskjeller og forståelse, forteller Knudsen.

Han mener det er utrolig leit med den situasjonen Marte Deborah Dalelv har havnet i.

– Det er vanskelig for oss i Norge å forstå situasjonen. Vi har aldri på våre 39 år i landet opplevd noen tilfeller som dette tidligere, forteller han.

– Må tilpasse seg

Knudsen mener at det viktigste man som arbeidsgiver kan gjøre er å forberede de ansatte på hva de kommer til.

– De må jobbe med å tilpasse seg, lære hvilke lover, skikker og regler som gjelder. I Dubai har de en annen kultur og det preger jo måten man må oppføre seg på, forteller han.

Trist situasjon

Lars Øygard, rektor ved Idéagskolen i Tønsberg hvor Dalelv har sin utdanning fra, forteller at situasjonen er svært trist og absurd.

Lars Øygard

Rektor ved Idefagskolen i Tønsberg skal fortelle historien om Marte til kommende studenter.

Foto: Anne Melsom Bjerke / NRK

– Det er vår plikt å fortelle kommende studenter historien om Marte. For dette er helt uakseptabelt med tanke på det verdisynet vi har, forteller han.

Hvordan kvalitetsikrer dere de bedriftene som skolen samarbeider med?

– Vi prøver å skaffe oss mye informasjon. Så har vi en samtale og søker rundt på nettet. Vi tar også kontakt med tidligere studenter som har vært der. Vi har ikke hatt noen mistanke i dette tilfelle, dessverre, sier Øygard.