Hopp til innhold

Mener hjemmefødsler må settes i system

– Fraværet av stress fører til færre komplikasjoner, tror jordmor Lisbeth Kopperud.

Hjemmefødsler må settes i system

ØNSKER EN NY ORDNING: Hjemmejordmor Lisbeth Kopperud mener vi bør gjøre som i Danmark – å la hjemmefødsler bli en del av sykehusets tilbud.

Foto: Helena Rønning / NRK

I sofaen i leiligheten på Nøtterøy får lille Alva mat. I den samme sofaen ble hun født for et halvt år siden.

– For meg var hjemmefødsel et naturlig valg, sier mamma Lone Charlotte Haugland.

Da hun var på første svangerskapskontroll hos legen i uke 12, fikk hun et skjema for å søke fødeplass på sykehuset. Men det ville hun ikke.

– Jeg hadde ikke lyst til å reise et sted. Jeg ville at det skulle skje her, uten sykehusstress med vaktskifter og instrumenter. Så for meg var det et veldig naturlig valg.

Haugland fant jordmor Lisbeth Kopperud som har femten års erfaring med hjemmefødsler.

Lone Charlotte Haugland med Alva i armene sine rett etter fødsel.

FØDTE I SOFAEN: Lone Charlotte Haugland og Alva bare noen timer etter fødselen. Etter at barnelegen hadde vært der, kom noen i familien på vaffelfest. – Det var en fin måte å ønske et barn velkommen til verden på.

Foto: Privat

– Hjemmefødsler må bli en del av sykehusets tilbud

Planlagt hjemmefødsel med jordmor er i dag ikke en del av det offentlige tilbudet. ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Kvinner som planlegger hjemmefødsel må selv kontakte en privatpraktiserende jordmor som kan bistå ved fødselen.

Kopperud mener at hjemmefødsler må bli en del av sykehusenes tilbud.

– Det hadde vært supert om det hadde vært som i Danmark. Der reiser jordmødrene ut fra sykehuset og hjem til kvinnene. De tar imot dem som skal føde hjemme hjemme. De andre tar de med seg inn på sykehusene, sier hun.

– Mange lurer på når de skal dra, og er redde for å måtte dra hjem igjen. Hvis jordmor kom hjem til den fødende og gjorde en vurdering, slapp vi alle disse bomturene, fortsetter hun.

Tryggere hjemme

Tidligere i år publiserte jordmorprofessor Ellen Blix ved Høgskolen i Oslo og Akershus sine forskningsresultater. Konklusjonen er klar:

Hos kvinner som har hatt et normalt svangerskap, er sjansen for keisersnitt fem ganger høyere på sykehus enn ved hjemmefødsel. Faren for rifter og klipp er fire ganger høyere.

– Når du føder hjemme får du en helt annen oppfølging av jordmor. Atmosfæren er roligere og du har mulighet til å gå inn i din egen mentale prosess. Der er det større muligheter for ikke å bli forstyrra, sier Kopperud.

– Det er nok fraværet av stress som fører til færre komplikasjoner, fortsetter hun.

– Rolig og verdig

Lone Charlotte Haugland smiler når hun tenker tilbake på fødselen hjemme i sin egen stue.

– Det gikk jo veldig fort, så jeg rakk ikke alt jeg hadde tenkt med badekar og akupunktur. Men det var fint, rolig og veldig verdig.

– Det var også utrolig deilig å tusle opp av sofaen, bort i sengen og få babyen rett i armene. Etter et par timer kom barnelegen og sjekket at alt var bra med Alva.