NRK Meny
Normal

Urørte jordbær

Hvorfor har jordbærplukkerne masker og hansker?

Mac Thi Nhat plukker jordbær
Foto: Helena Rønning / NRK

– Smake?

Jordbærbonde Mui Thi Lan viser stolt fram bærene som er på sitt beste i disse dager. Hun kjøpte en gård i Slagendalen utenfor Tønsberg i 1999. 25 av 60 mål bruker hun på jordbær.

– Jeg har forskjellige arter, men jeg liker Korona best, smiler hun. – De er søte og gode.

Nesten silkehansker

Mui Thi Lan

Mui Thi Lan kjøpte egen gård for 15 år siden. Jordbær behandlet med forsiktighet er hennes stolthet.

Foto: Helena Rønning / NRK

Jordet ligger et par steinkast fra Oseberghaugen. Antrekket til de vietnamesiske sesongarbeiderne vekker oppsikt. Alle har engangshansker. Noen har også munnbind.

– Er jordbærene så fulle av gift at de som plukker dem må beskyttes?

– Nei, hehe, ikke gift, ler Mui og forklarer at det er fordi jordbærene skal beskyttes.

Hennes arbeidere har brukt hansker i mange år. Hun mener at jordbærene får færre skader og ikke råtner så fort på med hansker.

Luking og mye sol er nøkkelen

– Bærene er heller ikke sprøytet, forteller hun. Bare området rundt bærene blir sprøytet for ugress én gang før bærene kommer.

Resten av sommeren lukes ugresset vekk for hånd. Og med mye sol og vind, kommer det heller ikke mye råte.

– Så gjødsler vi med kumøkk. Masse kumøkk som vi pløyer og blander i jorda. Det fungerer mye bedre enn kunstgjødsel på bærene, mener hun.

Hun er tydelig stolt av livsverket sitt.

En god ide?

Dan Christensen

Dan Christensen er rådgiver for jordbær, bringebær og blåbær ved Norsk Landbruksrådgivning Viken. Han tror hansker kan være en god ide for flere. Men forutsetningen er at de som plukker skifter hansker ofte.

Foto: Privat

– Hansker er det noen flere som bruker, men munnbind har jeg ikke hørt om før, sier rådgiver for jordbær, bringebær og blåbær ved norsk landbruksrådgivning, Dan Christensen.

Mui Thi Lan forteller at de bruker munnbind hvis de er forkjøla eller hoster. Hun kom til Norge i 1993 og kjøpte gården i 1999. Hun kommer fra en bondefamilie i Vietnam og har tatt noe utdanning i hjemlandet.

I Vietnam dyrket de ris og noe kål. Men her i Norge dyrker hun bare jordbær. Det meste av jorden forpakter hun bort. Men, hun driver vekselsjordbruk med nabobonden. Bærene er hennes stolthet. Og det smaker godt. Det kan journalisten bekrefte.

Jorbær plukkes med hansker
Foto: Helena Rønning / NRK