Hopp til innhold

Jordbærsesongen utvides

I år kan jordbærbønder styre høstingen mer enn før.

Jordbæ'r Frida

JORDBÆRELSKERE: Ifølge Fylkesmannen i Vestfold spiser nordmenn mellom sju og åtte kurver jordbær hver i året.

Foto: Anna Kristine Valderhaug / NRK

Fra 1. januar i år ble det lov å importere jordbærplanter fra EU. Disse plantene kommer i frossen tilstand, og har en kunstig vinter til de tines og plantes, skriver Sandefjords Blad.

– Noen av dem settes så sent som i mai og juni. Etter 60 dager er bærene modne. Det gjør at sesongen varer til august eller september, sier jordbærbonde Sondre Austein i Brunlanes til avisa. Han er blant jordbærbøndene som nå tar i bruk den nye muligheten.

Også jordbærbonde Stein Martinsen i Tjodalyng ser fordelene med den nye muligheten.

– Du får mer styring på tidspunktet for planting, og dermed kan du også styre tidspunktet for høsting og drøye sesongen litt. Du kan høste også etter at den norske jordbærsesongen er over, sier han til NRK.

– Beholder den norske smaken

Martinsen syns også det er spennende å tenke på alle de nye sortene som vil komme med importen av jordbærplanter.

Det at sesongen utvides er en god nyhet for dem som elsker norske jordbær. Men hva med den norske smaken?

– Den norske smaken vil nok være der, for den er væravhengig. Og selv om plantene er importert, så vil jordbærene dyrkes her i Norge og vær fullt norske bær. Forhåpentligvis får man også inn noen nye sorter som er bedre på smak og holder lenger, sier han.

Er litt skeptisk også

Selv er Martinsen likevel noe avventende, og har foreløpig valgt å ikke importere planter.

Han tror heller ikke det vil være veldig mye av dette i Norge de første årene.

– Slik jeg driver ser jeg ingen grunn til å forlenge sesongen. Jeg er også litt skeptisk til importerte planter med tanke på sykdommer. Det er veldig strenge regler på dette, så det skal jo gå bra, men vi vet aldri, avslutter han.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark