Hopp til innhold

Jesper (2) mangler nyrer – slipper å «bo» på sykehuset

LARVIK (NRK): Hjemmedialyse gjør at toåringen slipper å tilbringe de første leveåra i en sykehusseng, men sykehusene er ikke flinke nok til å tilby denne løsningen til pasientene.

Jesper med dialysemaskin

NYRER: Neste år får Jesper en nyre donert av sin far, da blir det enda flere muligheter i hverdagen. Her er han på rommet sitt som er innredet med en dialysemaskin.

Foto: Guro Hatlo / NRK

– Han må kobles til en dialysemaskin hver natt i ti timer, sier Stine Holm, Jespers mor.

Kreft førte til at sønnen måtte operere bort begge nyrene. Kroppen må dermed renses med dialyse.

– Vi har en maskin hjemme som renser blodet hans og tapper han for væske samtidig som det kommer en sykepleier hver natt og overvåker han, sier Holm.

Jesper må ha tilsyn om natta ettersom han er for liten til å gi beskjed dersom noe skjer med ledninger til dialysen.

Tre oppfyller mål

Målet til myndighetene er at 30 prosent av pasienter med nyresvikt skal få dialyse hjemme. Kun tre helseforetak oppfyller målene: Sykehuset i Vestfold, Telemark og Ahus.

Jespers far, Magnus, sier hverdagen er helt annerledes etter at sønnen kunne bli behandlet hjemme.

– Dialysen styrer dagene og legger begrensninger på hvordan vi kan leve, men nå kan vi være sammen som en familie, sier Holm.

Jesper leker med pappa

LEK: Behandling hjemme gjør at Jesper får mer tid til å leke med pappa, og være sammen med de andre søsknene.

Foto: Guro Hatlo / NRK

Krevende behandling

Overlege Stig Arne Kjellevold på Sykehuset i Vestfold sier det stadig blir flere nyresyke i landet.

– Få behandlinger av kronisk sykdom er like krevende som dialysebehandling. Det medfører reisevei, reisetid og behandlingstid for pasienter, sier han.

Kjellevold sier det er like trygt å få behandling hjemme som på sykehus.

– Nyresvikt er en sykdom i vekst, ofte har det sammenheng med blodtrykkssykdom, som også er økende.

Stig Arne Kjellevold

TRYGT: Overlege og seksjonsleder Stig Arne Kjellevold opplyser at det er like trygt å få dialysebehandling hjemme som på sykehus.

Foto: Guro Hatlo / NRK

Han sier tallene nyretransplantasjoner har vært stabile i mange år, men de siste to-tre årene har tallene steget markant.

– Det betyr lengre ventelister og flere som trenger dialyse, sier han.

Sprer informasjon

Jon Anker Sarpebakken i Landsforeningen for nyrepasienter og transplanterte mener det er bekymringsverdig at kun 3 av 16 helseforetak oppfyller målet til myndighetene.

– Det er viktig at det prioriteres dedikert personell til hjemmedialyse, både sykepleiere og leger. De som er ansvarlige på sykehuset, må virkelig brenne for at flere skal få tilbud om dette, sier Sarpebakken.

Han sier foreningen jobber med informasjon, slik at pasientene får et kunnskapsrikt utgangspunkt i valget av dialysemetode.

Bør sykehusene sette inn et ekstra gir for dette?

– Det går tregere enn ønsket, sykehusene må prioritere dette i større grad. Det er et spørsmål om økonomi, så det er viktig at det gis økonomisk uttelling fra myndighetenes side.

Magnus Holm sier at løsingen for Jesper ikke hatt latt seg løse uten godt samarbeid med flere etater som Larvik kommune og Sykehuset i Vestfold.