Jente holdes i Norge – moren fortviler

Amerikansk mor forteller at datteren blir holdt igjen mot sin vilje av norsk barnefar. To ganger har noen kansellert morens og datterens flybilletter hjem.

Amerikansk mor krever å få med seg datteren hjem

Hjemreisebillettene ble forandret til en senere dato, og til slutt ble billettene kansellert.

Foto: Privat

Familien er bosatt i USA og kom til Norge i juni. De skulle på ferie i seks uker og besøke farens familie i Vestfold, og så skulle de tilbake i august. Men sånn ble det ikke.

Ifølge moren forandret faren datoen på flybillettene til en senere tid. Hun forsøkte å bestille nye billetter til september, men disse ble på nytt kansellert.

Ved en senere anledning skal faren ha bedt moren om å skrive under på et brev som var skrevet på norsk, der hun godtar at datteren blir igjen i Norge. Hun fikk det oversatt til engelsk, og nektet å skrive under.

Farens advokat sier at de ikke vil kommentere saken.

Datteren bor for tiden hos faren. Lørdag var sist moren og datteren så hverandre. Nå vet ikke moren hva hun skal gjøre.

– Dette er ikke hjemmet hennes, hun er en amerikaner, sier moren.

Søkt hjelp

NRK møter kvinnen i resepsjonen på et hotell. Hun har en bunke med papirer og bilder av seg og familien med seg. Hun kommer fra USA og snakker ikke norsk.

Hun og mannen møttes i 2001, giftet seg og fikk barn i 2006. Nå har ekteskapet slått sprekker. Kvinnen sier at hun ikke drar hjem til USA uten datteren. Hun har forsøkt å få hjelp, men flere mener dette er en amerikansk sak.

– Den ene sier gå til den andre, og motsatt, sier hun.

Datteren er amerikansk statsborger, men siden datteren har en norsk far og en amerikansk mor, har datteren ifølge statsborgerloven kapittel 2 paragraf 4 også norsk statsborgerskap.

Moren har hatt kontakt med barnevernet. Til NRK sier barnevernstjenesten at de ikke kommenterer saken, men at de følger opp alle barn i kommunen, og sørger for at de blir godt ivaretatt, uansett hvilket land de kommer fra.

Konsul ved Den amerikanske ambassade, Katherine Reimondez, skriver at de ikke kan kommentere enkelttilfeller, men at den generelle regelen i saker der foreldre til amerikanske statsborgere er involvert i omsorgstvister, henviser de til the Department of State's Office of Children's Issues in Washington, DC.

Går rettens vei

Siden visumet til moren har gått ut, kan hun bli deportert fra Norge. Hun har nå skaffet seg en advokat som mener at saken bør avvises og sendes til USA.

– Jeg har bedt om å få saken til hastebehandling i tingretten. Retten får ta en avgjørelse på om saken bør bli behandlet i Norge eller USA, sier advokat Petter Grødem.

Han legger til at dette er en uvanlig sak og at det er behov for en rask avklaring.

– Moren er mest opptatt av datterens beste, sier han.