Hopp til innhold

Ingen vil betale for et bad i sjøen

Sande kommune har innført en frivillig friluftsavgift. Men så langt har ingen betalt ei krone til kommunen.

Karl Einar Haslestad

Ordfører Karl Einar Haslestad plukker opp en gjenglemt sandal på Hagasand. Kommunen har innført en frivillig friluftsavgift som skal gå til vedlikehold av kommunen strender.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

Sola skinner på stranda Hagasand i Sande i Vestfold. Skoleferien er over og denne formiddagen er det tomt på den 250 meter lange sandstranda. To henslengte campingstoler og en gjenglemt herresandal vitner om at stranda har vært besøkt i sommer.

André Endresen

Gartner André Endresen i Sande kommune fjerner søppel fra strendene i Sande. Selv om han fisker opp en ølboks, synes han folk stort sett er flinke til å kaste søppelet i søppeldunkene.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

– Bortover hele her er det fult på varme dager, sier gartner André Endresen i Sande kommune som er innom stranda for hente søppel og sjekke toalettene.

Vedlikehold koster

Mulighetene for å nyte naturen ved sjøen og i skogen i Sande, er mange. Men det koster å holde badeplasser, parkeringsplasser, turstier og offentlige toaletter i orden for kommunen.

Politikerne i Sande vedtok derfor å innføre en frivillig avgift.

– Dette har vi lagt ut for at folk som ønsker det, kan gi et bidrag til å holde strendene våre i orden, men også andre friluftsområder som skiløyper og skøytebaner, sier Haslestad.

– Klarer ikke kommunen å holde dette ved like uten frivillige bidrag?

– Jo, vi gjør nok det. Men et kommunebudsjett er begrenset. Vi føler at det blir trangere og trangere for hvert år. Vi regner ikke med å få inn store summer på denne avgiften. Men er det noen som har anledning til å bidra, så har de anledning til det, sier Haslestad.

Hagasand

Stranda Hagasand benyttes av kommunens innbyggere, hyttefolk og folk fra omkringliggende kommuner, forteller ordføreren.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

Lite annonsert avgift

Selv om det fine været i sommer lokket mange til kommunens strender, har ingen sendt inn ei krone til kommunens konto. Det synes ordføreren ikke er veldig overraskende.

– Vi har ikke reklamert så veldig for denne avgiften. Nå har pressen begynt å interessere seg for den, så nå får vi jo litt gratis reklame. Det er bare kommunens nettsider som informerer om avgiften. Det første man gjør etter å ha vært på stranda en dag, er vel ikke å slå opp på kommunens hjemmeside, sier ordfører Karl Einar Haslestad.

Politikerne har budsjettert med å få inn 50 000 kroner hvert år på denne avgiften.

Ordfører Karl Einar Haslestad fjerner et sommerminne fra stranda.

Se video: Ordfører Karl Einar Haslestad fjerner et sommerminne

Folk ga til idrettslaget

Sande Sportsklubb derimot har god erfaring med frivillig avgift. På parkeringsplassen til skiløypene på Vestskogen i Sande, sto det i vinter informasjon om at folk i kunne gi et bidrag for at klubben kjører opp 25 kilometer med skiløyper.

Oppkjørte skiløyper på Vestskogen i Sande

Mange ville gi et bidrag til sportsklubben for at de kjørte opp løyper på Vestskogen.

Foto: Montebellorennet

– Vi fikk inn rundt 28 000 kroner fra frivillig innbetaling sist vinter, sier Espen Olsen, leder i skigruppa i Sande Sportsklubb.

Ordfører Karl Einar Haslestad sier det kan være at kommunen bør informere bedre på strendene om den frivillige avgiften til kommunen, men at han ikke har diskutert det med de andre politikerne.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark