NRK Meny
Normal

Ingen varmerekord i september

Nordmenn liker å lure seg selv til å tro at det var varmere enn det var

solnedgang høst

Stein Kristiansen forteller at september lå litt over det normale, når det gjelder temperatur.

Foto: davedehetre / Flickr

Vi er inne i oktober, og de fleste av oss husker kanskje september som varm, solrik og nedbørsfattig.

Men til tross for mange milde høstdager, så ble det ikke satt noen varmerekord for september. Verken i Vestfold, eller landet for øvrig.

– Ser vi grovt på det var det ca. to grader varmere enn normalt, sier førstekonsulent ved klimatjenestene, Stein Kristiansen, til NRK.no.

– Det har også vært relativt nedbørsfattig. Det har vært bare omtrent halvparten av den nedbøren man normalt har i septembermåned, forklarer Kristiansen.

Lurer oss selv

At man sitter igjen med et inntrykk av at måneden har vært spesielt varm, mener han skyldes forventningene til de forskjellige månedene.

– September er ikke en måned man går på stranda. Når man kommer ut og det er sol, så stiller man seg i sola. Og dermed sitter man nok med følelse av at det har vært en veldig varm og bra september, forteller Kristiansen, og legger til:

– Dette er typisk for disse overgangsmånedene, også mai. Det er ikke månedene man forventer å kunne sitte ute utover kvelden eller kunne bade.

– Vi liker å lure oss selv?

– Det kan man godt si. Det viser seg gang på gang. Mange syntes mai i år var veldig flott og varm. I realiteten var den helt normal. Men det var mye sol, sier Kristiansen.