Hopp til innhold

I Vestfold finnes det ikke dykkerberedskap

I kystfylket Vestfold finnes det ikke en eneste redningsdykker.

Båtulykke Tjøme

I Vestfold finnes det ingen redningsdykkere. De må over til nabofylket for å finne denne hjelpen til vanns.

Foto: Grøtt, Vegard / Scanpix

Hvis du skulle falle i vannet i Vestfold, kan du ikke regne med akutthjelp fra noen redningsdykker. For redningsdykkere må tilkalles fra Drammen. Vestfold er ett av flere fylker som ikke har dykkertjeneste i brannvesenet. Aust-Agder er et annet fylke som er likestilt skiver Aftenposten.

Sommeren 2012 la Vestfold beredskapsforum fram en rapport og uttalte at de var bekymret over situasjonen. Men heller ikke dette var nok til at man klarte å få en løsning på bordet.

Rapporten ble utarbeidet etter at det sommeren 2011 var flere alvorlige dødsulykken på sjøen i Vestfold. Blant dem som omkom var Kiwi-sjef Per-Erik Burud og hans kone.

Les mer her: Per-Erik Burud er funnet død

Les mer her: Fant død kvinne i sjøen

Flere ungdommer var også involvert i ei alvorlig båtulykke i samme tidsrom.

Les mer her: Hedrer broren ett år etter ulykken

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) kikker nå nærmere på fenomenet, at det er så forskjellig ressursbruk på området. De er i ferd med å gjennomgå problemstillingen i en studie som skal leveres til Justis- og beredskapsdepartementet innen 1. desember

Anne Rygh Pedersen, DSB

Anne Rygh Pedersen hos DSB jobber nå med en studie som tar for seg lokalt brannberedskap.

Foto: Anita Andersen / DSB

– Vi synes det er utfordrende at det er så ulik praksis på det å ha redningsdykkere i beredskap. Derfor velger vi å se nærmere på dette, sier avdelingsdirektør for brann og redningsavdelingen, Anne Rygh Pedersen.

– Hva konkret kan endringene bli?

– Konkret så ser vi på hvilke virksomhet brann- og redningsvesenet skal drive lokalt, altså i kommunen. Hvilke typer tjenester man bør drive regionalt, og kanskje det er noen tjenester man kanskje bør drive på nasjonalt nivå. Dette er ting som vi skal diskutere i studien som skal leveres mot slutten av året.

– Bør det bli dykkerberedskap landet rundt, eller i hvert fall i de store kystkommunene her i landet?

– Det er i hvert fall sånn at redningsdykkerberedskap bør organiseres på en bedre måte enn i dag, mener Rygh Pedersen.

Det er kommunene i dag som selv dekker brann- og redningstjeneste.

– I utgangspunktet er det kommunene som dekker dette, men det er noen tiltak som for eksempel redningsinnsats til sjøs og skogbrannhelikopteret som får tildelt øremerkede midler og da blir det en struktur på også hvor den type tjenester skal ligge.

Saken fortsetter under bildet.

Båtulykke Tjøme

Det er kun overflateberedskap i Vestfold, noe som er det som skal til for å redde liv. Men redningsdykkere ønsker de foreløpig ikke.

Foto: Grøtt, Vegard / Scanpix

– Redder ikke liv

Sjef hos Vestfold Interkommunale Brannvesen er de som tilhører skeptikerne. Han peker på at det tar lang tid for eventuelt dykkere å rykke ut fra en by i Vestfold til en annen. Dykkere vil dermed bruke for lang tid på rykke ut for at det skal kunne være snakk om livreddende arbeid.

– Vi tror ikke det vil bety noe for statistikken for omkomne på sjøen at vi ikke har redningsdykkere. Vi har i dag en overflateberedskap, den ser vi at vi redder liv på, skal vi ha dykkerberedskap i tillegg så blir det dessverre redning av omkomne, sier Per Olav Pettersen.

Saken fortsetter under bildet.

Brannsjef Per Olav Pettersen.

Brannsjef Per Olav Pettersen mener redningsdykkere ikke vil kunne bidra til å redde liv.

Foto: Tonje Grimstad / NRK

– Er det noe poeng å ha redningsdykkere?

– Det er jo et poeng å ha dykkere. Er det noen som omkommer ønsker man jo å få de opp så fort så overhodet mulig.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark