Ingen garantier for Marinemusikken

Korpset kan bli et minne blott dersom Stortinget velger å følge anbefalingen fra forsvarsdepartementets innleide konsulenter.

USIKKER FREMTID: Ingen vet om Kongelige Norske Marines Musikkorps får fortsette å spille i årene som kommer. Klikk på bildet for å høre hvordan korpset låter. Foto: Fredrik Laland Ekeli

Forsvarsdepartementets innleide konsulenter mener Forsvarets ikke-operative enheter bør slankes.

Det kan bety slutten for Kongelige Norske Marines Musikkorps.

Får svar 1. oktober

Tirsdag besøkte forsvarsminister Ine Eriksen Søreide flere av Vestfoldbyene. En av dem var Horten, hvor hun møtte marinemusikken som hun ikke kunne gi noen løfter til.

Ine Eriksen Søreide

INGEN LØFTER: Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide vil ikke garantere for Marinemusikkens fremtid før hun får svar fra forsvarssjefen 1. oktober.

Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK

– Nå holder forsvarssjefen på med sin fagmilitære-utredning, og den får jeg 1. oktober, sier Eriksen Søreide til NRK.

– Så du kan ikke garantere for fremtiden til dette korpset?

– Jeg stiller ingen garantier for noe som helst i den fasen vi er i nå, vi trenger en vurdering av helheten i forsvaret. I denne prosessen kan vi ikke begynne å gi garantier om noe, og det gjelder over alt.

Dersom Stortinget følger konsulentenes anbefaling er det slutt for marinemusikken.

Har is i magen

Kommunen har sendt bekymringsbrev, mens sjefen for korpset Truls Sandaker prøver å ha is i magen som vanlig.

Truls Sandaker

VENTER I SPENNING: Sjef for Kongelige Norske Marines Musikkorps, Truls Sandaker, kan bare ta tiden til hjelp.

Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK

– Forsvaret er i en omstilling, så nå venter vi på det faglige rådet som departementet skal se på. Vi skjønner at vi ikke får noen garantier, vi får ta det derfra, sier Sandaker.

Sandaker forteller at han ikke vet hva han skal tro når det gjelder fremtiden for korpset sitt, men han har i alle fall et håp.

– Jeg tror og håper at kvaliteten på det vi gjør, at den samfunnsmessige betydningen vi har utover det i forsvaret viser at korpset har all grunn til å fortsette, sier Sandaker.