NRK Meny
Normal

Incestsenter blir ringt ned

Den grufulle incest-saken i Østerrike vekker vonde minner hos ofre også i Norge.

Josef F. hold datteren og sju barn i kjelleren i Amstetten
Foto: Politi, Østerrike

Søndag ble incestsaken i Østerrike kjent. Historien har ført til at den landsdekkende telefonen for incest- og seksuelt misbrukte har ringt i ett sett.

- Mange får jo opp minner fra egen fortid som de ikke har pratet om. Denne saken har nok vekket endel minner, sier leder for det landsdekkende senteret i Vestfold, Mary-Ann Oshaug.

LES: Ukjent tipser i Østerrike

Hele 64 ukjente overgrepsoffer har ringt telefon 800 57 000 siden mandag. Vanligvis ringer i snitt tre nye personer i døgnet. I tillegg har svært mange av dem som fra før har hatt kontakt ringt på nytt.

Mary-Ann Oshaug

Leder Mary Ann Oshaug sier telefonene kimer i ett.

Foto: Incestsentret i Vestfold

Skjer igjen

Også sentrene mot incest og seksuelle overgrep har økt pågang på grunn av tragedien i Østerrike. Ved senteret i Bergen merket de en kraftig økning av henvendelser rundt pågripelse av den siktede i lommemannensaken. Nå skjer det på nytt, forteller Kathrine Aamodt.

- Det er en ekstremsak, men det trigger veldig mange av de følelsene som utsatte sitter med. Med denne saken tør media å si noe høyt om ekstreme overgrep og frihetsberøvelse. Ved å sette fokus på det viser de at dette faktisk skjer, og at det må stoppes, sier hun.