Ikke bare krabbemat

Nå kan du trygt plukke og nyte blåskjellene langs Oslofjorden. Eneste unntaket er Larvik.

Dampede blåskjell
Foto: Nyhetsspiller / NRK

Ifølge blåskjellvarselet er det trygt å spise blåskjell plukket langs hele kysten i Oslofjorden, i Telemark, Vestfold, Oslo og Østfold. Eneste unntaket er Larvik.

Mattilsynet overvåker algegifter i blåskjell, og sender ut oppdatert varsel hver fredag. Her kan du sjekke om det er trygt å spise blåskjell fra ditt distrikt.

Her viser Trond-Ole Husebø hvordan man rensker kamskjell og blåskjell.

Få oppskriften på Andreas Myhrvolds dampede blåskjell her.

Husk å alltid kontrollere at skjellene er levende før du starter å tilberede måltidet. Dette gjør du enkelt ved å gi skjellene en rask dusj med kaldt vann fra springen. Skjell som ikke lukker seg er døde. Er det mange døde skjell, kan det hende de er blitt for gamle. Døde skjell kan gi skjellene rundt dårlig smak og lukt. Du skal heller ikke spise skjell som ikke har åpnet seg under damping, skriver mattilsynet på sine nettsider.

Selv om mattilsynets varsel sier at det er greit å spise blåskjell, skal man helst plukke de så nært som mulig prøveuttaksstedet. Algesituasjon av giftalger kan være veldig forskjellig fra de utvalgte uttaksstedene, på grunn av kystlinjen med skjær, bukter og fjorder.