Hopp til innhold

Ikke alle smiler når de overtar familiehytta

4 av 10 sjøhytter overtas av familie. Ofte ender det i store konflikter, ifølge eksperter.

Harald Stange og datter Annika Crawford Stange

FAR OG DATTER: Harald Stange og Annika Crawford Stange er enige om at hytta skal bli i familien.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

– Dessverre er det ganske ofte åpen krangling eller åpen sorg her på kontoret, sier eiendomsmegler Tore Solberg.

Han har i mer enn 30 år solgt hytter i Vestfold, og opplever ofte hvor sterke følelsene rundt familiehytter er.

Ifølge nye tall fra SSB ble 39 prosent av hytter i strandsonen overtatt av familie i perioden 2015-2018. Tallene er basert på hytter som skiftet eier på kyststripen fra Østfold til Rogaland.

Enorm verdiøkning

Ofte er dette hytter som foreldrene, som nå er i 70- eller 80-årene, kjøpte billig for 50 år siden. Nå er hyttene verdt mange millioner kroner. Ifølge Solberg er det vanlig at foreldrene gir hytta gratis videre til barna.

– Det oppstår fort konflikter når flere søsken skal dele en hytte. Den ene ønsker kanskje å bygge ut, mens den andre har dårligere råd. Kanskje vil den andre selge, sier Solberg.

– Hvis flere enn to eier en hytte blir det veldig vanskelig. Spesielt når søsknene plutselig får barn og egne familier.

Eiendomsmegler Tore Solberg

VANSKELIG: Det oppstår ofte mange vriene situasjoner når familie skal overta hytta, sier Tore Solberg ved Eiendomsmegler1 i Sandefjord.

Foto: Henrik Bøe / NRK

– Skal skrive med fet skrift i testamentet

Harald Stange (68) har tilbrakt somrene på hytta på Hvasser i Vestfold helt siden han var åtte år gammel. Han har eid sommerstedet sammen med søsteren, men etter hvert har de delt eiendommen i to.

Nå holder han på å bygge ei hytte og et anneks på sin del av eiendommen, slik at de to døtrene hans etter hvert kan overta. Stange sier han har brukt lang tid på å planlegge og tenke framover, slik at hytta kan bli i familien.

– Jeg skal skrive ønsket mitt med fet skrift i testamentet. Så håper jeg at de følger det når jeg titter ned, ler Stange.

Datteren Annika Crawford Stange tror hun og søsteren ikke kommer til å ha noe problem med å dele på hytta.

– Jeg ser det egentlig som helt uproblematisk. Pappa har tatt opp dette ganske tidlig med oss, og jeg og søsteren min har snakket mye om det.

Hytteannonser hos boligmegler

HYTTER TIL SALGS: Ifølge eiendomsmegleren er det et godt marked for å selge hytter i år, på grunn av fjorårets varme sommer.

Foto: Henrik Bøe / NRK

«Ikke gjør det»

Juridisk rådgiver i Norges Hytteforbund, Gunnar Svendsen, hadde imidlertid kanskje gitt far og døtre et upopulært råd.

– «Ikke gjør det», er mitt standardsvar når foreldre ønsker å overføre hytta til flere enn ett barn.

– Selvsagt med et smil om munnen, men da skjønner foreldrene at dette kan skape problemer. Her må vi være forsiktige, sier Svendsen.

Han understreker at det viktigste er å planlegge godt og å snakke sammen på forhånd.

Ekspertenes råd for å unngå konflikter:

  • Innkall til familieråd så fort som mulig. Alle barna bør være til stede. Snakk om hva hytta betyr for hver enkelt. Hvem ønsker å overta? Hvem ønsker ikke å overta? Hvordan er økonomien?
  • Bruk god tid på å bestemme hvem som skal overta hytta, eller om den skal selges.
  • Diskuter hvordan det skal betales for nytt tak på hytta, eller andre vedlikeholdsprosjekter. Dersom søsknene har ulik økonomi er det stor fare for at det kan bli konflikter rundt vedlikeholdskostnader.
  • Foreldrene bør vurdere å sikre seg bruksrett eller bestemmelsesrett. For eksempel kan man bestemme at hytta ikke skal selges så lenge foreldrene er i live. Eller at foreldrene må samtykke til et salg.
  • Hvis to søsken skal dele på hytta, er det viktig med klare avtaler. Mange løser det ved at den ene har hytta fra 15. juli dette året til 15. juli neste år. Så bytter man på.
  • Ifølge Solberg og Svendsen er det som oftest en dårlig idé at tre eller flere søsken eier sjøhytta sammen. Det er mest attraktivt å bruke hytta på sommeren. Med så mange eiere er det vanskelig å bli enige om en god løsning.