NRK Meny
Normal

Ikke alle kommer frem

– Det gjør veldig inntrykk, å se de tydelige tegnene på at ikke alle flyktningene når frem, sier Elisabeth Nygård, som nettopp har kommet hjem fra Hellas.

Sunket båt, utenfor Hellas

– Her er en sunket gummibåt, vi er på ferga mellom Chios og Lesvos nær Tyrkia. Jeg tenker: hva har skjedd? Et faktum er at altfor mange av flyktningene ikke når frem. Her ser vi et tydelig spor, sier Elisabeth Nygård.

Foto: Privat

12. desember reiste fem helsearbeidere fra Re og Holmestrand til Chios og Lesvos i Hellas for å hjelpe flyktninger.

Fire av dem besøkte Vestfoldsendinga mandag ettermiddag og var tydelig preget av det de har opplevd i førjulsdagene.

Tone Næss med et barn som nettopå er kommet i land på Lesbos.

Tone Næss med et barn som nettopp har kommet i land.

Foto: Privat

– Jeg har måttet distansere meg litt, vi er så heldige å bo i Norge, og vi skal ikke la det vi har opplevd ødelegge jula for dem som har ventet på oss her hjemme. Men det er lett å la tankene gå i de banene, sier Tone Næss.

Overveldet av givergleden

Anne Charlotte Bjørnsdatter Kristiansen, Tone Næss, Ingunn Dahl Karlsen og Elisabeth Nygård hadde med seg 250 kg klær, tepper og annet utstyr da de reiste ned.

Tone Næss midt i haugen av innsamlede klær

Tone Næss midt i haugen av innsamlede klær, i leiligheten til Anne Charlotte Bjørnsdotter Kristiansen.

Foto: Privat

– Leiligheten min har vært mottak for det folk har gitt oss, og det har vært fullstendig kaos, men det er så fint å se hvordan det blir mottatt der nede, sier Kristiansen.

Alle fire er så takknemlige for alt de har fått, både klær og penger.

Pengene som ble samlet inn før de reiste har gått til å leie biler som har lettet jobben de har gjort i Hellas. De har også brukte mye penger på morsmelkerstatning, klær til voksne, leker og ikke minst litt sjokolade og kjærlighet på pinne, for å lokke frem et lite smil hos barna de har tatt imot på strendene i Lesvos.

Rystende opplevelser

Anne Charlotte Bjørnsdotter Kristiansen med nattkikkert

Anne Charlotte Bjørnsdotter Kristiansen med nattkikkert på stranden i Lesvos.

Foto: Privat

En ting er å ta imot slitne, sultne, kalde og våte flyktninger på strendene. En annen del av jobben er å holde utkikk etter dem. Både dag og natt har de stått med kikkerter og sett etter båtene som kommer fra Tyrkia.

Og når flyktningene er vel i havn, har fått tørre klær og litt mat, og hjelp til å komme videre til registreringsleire, så har de ryddet sammen redningsvestene som blir lagt igjen på strendene.

– Det er veldig varierende kvalitet på redningsvestene. Noen er gode, men andre bare ser gode ut, forteller Ingunn Dahl Karlsen og fortsetter:

– Mange var bare fylt med halm og sitteunderlag som var skåret til og lagt lagvis for å ligne på flyteelementer. I tillegg har vi sett at mange av de minste barna kommer med oppblåsbare plastvester, med lite luft. Det er rystende at noen tjener penger på dette, sier hun.

Ingunn Dahl Karlsen etter en redningsaksjon på natta.

Ingunn Dahl Karlsen etter en redningsaksjon på natten. Flyktningene har fått på seg tørt og varmt tøy, mens hjelpearbeiderne har som oppgave å samle sammen vester. – Vi finner ofte oppblåsbare plastvester til de minste med lite luft. Dette gjør sterkt inntrykk på oss.

Foto: Privat

Alle kan bidra

De fire er overbevist om at det blir en ny tur nedover på nyåret. Og de anbefaler flere å reise.

– Alle kan dra ned og gjøre en innsats, det er ikke sånn at man må være helsearbeider for å kunne bidra. Men det er nok lurt å være over 25. Det er psykisk tøft, det er godt å ha litt ekstra livserfaring i bagasjen, det blir lettere å bearbeide inntrykk og følelser, sier Kristiansen.

Anne Charlotte Bjørnsdotter Kristiansen sammen med flyktninger som nettopp har kommet i land

Anne Charlotte Bjørnsdotter Kristiansen sammen med flyktninger som nettopp har kommet i land

Foto: Privat