Ida og Helge lever kun på økologisk mat – og går på NAV

Økologisk mat er gjerne to- tre ganger dyrere enn vanlig mat. Det unge kjæresteparet Ida Kristiansen Balle og Helge Emanuel lever på støtte fra NAV, men spiser likevel bare økologisk.

Helge Emanuel og Ida Kristiansen Balle

BEDRE HELSE: For Helge Emanuel og Ida Kristiansen Balle er det viktig å spise ren mat. De har merket at de har fått bedre helse etter at de begynte å leve økologisk.

Foto: Mathilde Torsøe/NRK

– Det er ikke bare maten vi tenker på at skal være økologisk, men alt fra husholdningsartikler til tannkrem og klær, sier Helge Emanuel.

– Og at man skal støtte en mer bærekraftig jord, tilføyer kjæresten Ida Kristiansen Balle.

I to og et halvt år har paret fra Tønsberg kun livnært seg på økologisk mat.

For paret handler det om å spise økologisk av helse- og miljøgrunner. Å velge en økologisk hverdag handler om å ha et renere liv og sørge for bedre livsførsel for alle.

Tidkrevende

Etter at Helge og Ida endret kosthold har de ikke fortært en eneste uøkologisk matvare.

– Ikke som vi vet om i hvert fall. For oss har dette kostholdet på en måte blitt en hobby. Da går det veldig greit etter hvert, sier Helge.

Paret innrømmer at det å leve hundre prosent økologisk er svært tidkrevende.

– Man må ha interesse for det, og for eksempel være villig til å reise til forskjellige nisjebutikker for å få tak i forskjellige varer, sier Ida.

– Noe alle burde ha krav på

Både Ida og Helge får arbeidsavklaringspenger fra NAV. Helge har fått stønad i drøyt tre år, og prøver å komme tilbake til arbeidslivet. Parets stønader går blant annet til huslån, og de anslår at de månedlig bruker 5000 kroner på mat.

På tross av at de lever på NAV-stønad klarer paret å leve økologisk fordi de velger bort andre ting som uteliv, sløsing og fastfood. Selv om økologisk mat er dyrere, vil ikke Ida og Helge kalle det for luksusmat.

– For meg er det ren mat. Det er noe alle burde ha krav på. Det er min rett som menneske å leve uten gift og sprøytemidler, sier Helge fast.

Både Ida og Helge kan vise til gode helseeffekter av å leve økologisk.

– Man får bedre helse, føler seg friskere, får mer energi, mindre kviser og sånne type ting, sier Ida.

– Også har kroppslukten gått veldig ned – i alle fall for min del, sier Helge og ler.

– Når man spiser uren mat skal jo kroppen kvitte seg med dette. Jo renere man spiser, jo renere blir også avfallsstoffene, legger han til.

Ida Kristiansen Balle og Helge Emanuel

– FOR MYE SPRØYTEMIDLER: Ida Kristiansen Balle og Helge Emanuel mener at dagens konvensjonelle matvarer inneholder for mye giftstoffer, og at alle mennesker burde ha krav på å få spise ren mat.

Foto: Mathilde Torsøe/NRK

Tror mange vil leve slik

Regine Andersen, leder for Oikos Økologisk Norge, tror at mange i Norge egentlig ønsker å leve som Ida og Helge, men at de ikke får det til.

– Selv jeg klarer ikke å leve slik, sier hun.

Andersen bekrefter at det er tidkrevende å leve med et økologisk kosthold. Hennes inntrykk er at det er få som lever kun på slik mat i Norge fordi det er vanskelig å få tak i økologiske produkter over hele linja.

– Jeg må bruke veldig mye tid hvis jeg skal klare å leve hundre prosent økologisk. Den tiden har jeg ikke og jeg tror veldig mange har det på samme måten, sier hun.