NRK Meny
Normal

I dag får hun 58 000 til å smile

– Det er ikke sosialt akseptert, bortsett fra på fjellet.

Maria Øyhaugen

BEDRE HUMØR: Man blir i bedre humør av å smile. Det er en så enkel ting å gjøre til noen, mener Maria Øyhaugen som har opprettet arrangementet «Smiledagen» som har 58 000 deltagere på Facebook.

Foto: Karin Grønn Madshus / NRK

– Jeg hadde egentlig bare håpet at mine Facebook-venner ville delta, smiler Maria Øyhaugen.

Det var i slutten av mai hun fikk ideen om å arrangere «Smiledagen» og opprettet en arrangementside på Facebook.

«Har du prøvd å smile til en tilfeldig person og fått et dumt blikk tilbake? Folk er ikke vant til å få et smil eller et hei fra fremmede. Det vil jeg gjøre noe med», skriver Maria på Facebook-siden hvor hun har satt dato for arrangementet i dag, 27. april.

Det viste seg at det var flere enn vennene i Larvik som ville delta. Da hun etter kort tid fikk 2 000 følgere på siden skjønte hun at dette kunne bli stort. I skrivende stund er det 58 000 fra hele landet som skal deltar på arrangementet på Facebook.

Tør du smile til fremmede? Vi har spurt folk på gata.

SMIL: Vi har spurt folk på gata om de tør å smile til fremmede. Se hva Anna Gran, Ingrid Våler og Thomas Normann svarte.

Dårlige til å smile

Ideen til «Smiledagen» kom etter en inspirasjonsdag med jobben. Til daglig jobber Øyhaugen med salg av aloe vera produkter, en jobb som innebærer mye kundekontakt.

– Jeg tenkte mye på det i ettertid. Vi er ganske dårlige til å smile i Norge. Det er ikke sosialt akseptert, bortsett fra på fjellet. sier hun.

Hennes erfaring er at folk ikke er vant til å bli smilt til fra en fremmed.

– Det er noen som smiler tilbake, men det er også noen som ser ut som om de er blitt grovt fornærmet. Jeg får ofte rare blikk, sier hun.

Enkel oppskrift

Ifølge Øyhaugen er det å smile til noen en enkel måte å endre noe på.

– Det er en så enkel idé. Det er ikke så mye som skal til. Jeg tror det er flere som tenker at det er for lite smiling. Man må tenke at det ikke er noe galt å smile til noen. Det er et sitat jeg synes er veldig fint. Det er "It's better to be the one who smiled, than the one who didn't smile back", sier hun.