Normal

I år har vi maksimalt uflaks

I dag er det fredag den 13. for tredje gang i 2015.

Fredag den 13.

I dag er det ifølge myten dobbelt ulykke.

Foto: Bjørn Grimen / NRK

– Det var i gamle dager vi var redd for fredag 13. Vi gikk ikke ut, det torde vi ikke. Og vi måtte ikke si noe galt og vi måtte være snille, men det er vi ferdige med, ler Astrid og venninna på 80 år når NRK stanser dem på Farmandstredet i Tønsberg.

Sånn var det altså før i tiden, folk var i mange tilfeller vettskremt så fort kalenderen viste fredag den 13.

Heldigvis skjer det maks tre ganger i året. I 2015 er det i dag, 13. mars og 13. februar – maks uflaks, med andre ord. Men har frykten lagt seg blant folk?

– Jeg er veldig forsiktig fredag den 13., jeg innbiller meg i hvert fall at jeg må det, sier en annen dame NRK prater med, mens andre er skråsikre på at myten er en nettopp det – en myte.

– Det er gammel overtro. Ulykker skjer hver eneste dag. Jeg tror ikke fredager, eller tallet 13, er noe spesielt sånn sett, sier en annen.

Utallige forklaringer

Men, er det gammel overtro? Forklaringene er mange, både bibelske, norrøne og andre. Her et lite knippe:

  • Kong Filip den fjerde av Frankrike beordret arrestasjon av alle tempelridderne i landet fredag 13. oktober i 1307. Det påstås å være opphavet til myten.
  • Judas Iskariot var den trettende ved bordet under den siste nattverden.
  • I norrøn mytologi krasjet Loke en fest i Valhall hvor 12 guder var invitert, han ble den trettende. Deretter lurte Loke den blinde guden Hod til å drepe Balder den gode. Etter dette var det aldri bra å være 13 til bords i norrøn mytologi.

I tillegg var det langfredag Jesus døde på korset.

Dobbelt ulykke

Det sies at fredag den 13. betyr dobbelt ulykke fordi både dagen fredag og tallet 13 hver for seg har vært regnet som et tegn på ulykke i ulike religioner og kulturer siden tidenes morgen.

I vår tid skjer det for eksempel flere trafikkulykker på fredager, men det er trolig av andre årsaker som utfart og handel. Men, spesielt i den kristne tro er fredag en dårlig dag:

  • Det var på en fredag at Eva fikk Adam til å spise det forbudte eplet fra kunnskapens tre.
  • Andre kristne forferdeligheter som tok plass på fredager er visstnok syndefloden og ødeleggelsen av Salomos tempel.
  • Det var visstnok på en fredag at Kain drepte Abel.

Uansett, i dag bør du passe på hvor du går, hva du går under og kanskje være ekstra snill med den svarte katten din og holde den innendørs – for andres skyld.