Hopp til innhold

– Vi følger med på ungdommene våre

Horten (NRK): Hvem er i faresonen for å bli voldelig ekstremist? Er det greit at ungdom har radikale tanker? Spørsmålene er mer aktuelle enn noen gang etter terrorangrepet mot Charlie Hebdo i Paris og pegidamarsjene vi har sett i flere byer i Norge den siste tiden.

Abdalla Hassan og Shuab Mohamed Aden

Abdalla Hassan (f.v) og Shuab Mohamed Aden er opptatt av å lære ungdommene i sitt miljø hva Islam står for.

Foto: Kathrine Krømke / NRK

På en café i Horten sitter Shuab Mohamed Aden og Abdalla Hassan. De er henholdsvis nestleder og leder i Horten islamske senter. De er fra Somalia, og har bodd i Norge i 12–13 år. Begge tar sterk avstand fra terrorhandlinger ekstremister gjennomfører.

– Det er forferdelig, 99 prosent av alle muslimer støtter ikke opp om terror, sier Hassan.

Han forteller videre at de passer ekstra godt på ungdommene i deres miljø. De ser på hva de søker på på internett og hvordan de snakker om religion. I tillegg er både Hassan og Aden opptatt av å lære barn og unge hva islam står for.

– Dersom vi skulle mistenke at en ungdom i vårt miljø sympatiserer med ekstremistene og oppsøker det miljøet ville vi tatt kontakt med både foreldrene og politiet, sier Hassan.

Enklere før

Tidligere denne uka arrangerte Nøtterøy, Tjøme og Tønsberg kommuner et seminar om radikalisering og ekstremisme, hvor ungdom i risikogruppen var tema.

Målet var å få de flere hundre oppmøtte til å bli bevisst tegn og signaler de skal se etter for å avdekke hvilke ungdommer som er i faresonen.

– Det var enklere før. Ta for eksempel nynazistene, som uniformerte seg og var godt synlig på 90-tallet. Nå foregår det mer over internett, og de aktuelle ungdommene er dermed vanskeligere å oppdage.

Det sier Bjørn Øvrum, som er kriminalitetsforebyggende koordinator i Oslo politidistrikt.

Hege Hansen, Bjørn Øvrum og Linda Nymann

Hege Hansen (f.v), Bjørn Øvrum og Linda Nymann, mener tverrfaglig samarbeid og dialog er nøkkelen til å avdekke ekstremisme blant ungdom.

Foto: Kathrine Krømke / NRK

Lytt til ungdommene

Også representanter fra barnevernet i Søndre Nordstrand i Oslo hadde et innlegg under seminaret.

De snakket blant annet om viktigheten av å lytte til ungdommene som er i risikosonen. Å spørre åpne spørsmål, som for eksempel, «Hvor har du det fra?» og «Hvorfor mener du det er sånn?» er viktig.

– Ofte har ikke ungdommene satt seg så godt inn i det de er i ferd med å bli en del av, da er det det minste lille snev av tvil vi må finne, og ta tak i, for å redde de inn på riktig spor igjen, sier Hege Hansen teamleder i barnevernet i Søndre Nordstrand i Oslo.