NRK Meny
Normal

Ser etter nervøse tegn

Hvordan bør man oppføre seg i tollen, og hva ser egentlig tollerne etter? Disse spørsmålene har du mest sannsynlig stilt deg når du er på reise og går forbi tollerne.

Wendy Gusland stoppes av narkotikahunden Lance på Torp

Ifølge tollvesenet på Torp Sandefjord lufthavn blir så godt som alle nervøse under tollkontroll. Narkotikahunden er opplært til å lukte selv ørsmå narkotikamengder. Her stopper han Wendy Gusland under en øvelse.

Foto: Mathilde Torsøe/NRK

De har alvorlige ansiktsuttrykk, ofte narkotikahund og kan anholde deg. Kanskje ikke så rart at mange kjenner at hjertet slår litt ekstra hardt når de ser tollere?

– Denne gangen ble jeg ikke nervøs, men det pleier jeg å bli. Man blir nervøs hvis man har tatt med seg litt mer enn det som er lovlig, sier Victor Staurvik.

Han og samboeren Nadine Pedersen har nettopp lagt tollkontrollen på Torp Sandefjord lufthavn bak seg.

– Å gå gjennom tollen er noen ganger litt ekkelt, men jeg har som regel ikke noe å skjule. I dag var det ikke noe problem, sier Pedersen og smiler.

– Tar som regel med for mye

Bjarne Benson innrømmer at han som regel tar med seg litt for mye gjennom tollen.

– Men det gjør vel de fleste. Jeg har bare blitt stoppet én gang. Da tok de fra meg tre tobakkspakker. Jeg fikk 800 kroner i bot, så det ble en dyr tur, sier han og ler.

Ser etter nervøsitet

Sven Fernes, seksjonssjef ved Sandefjord tollstasjon, sier at tollerne hovedsakelig ser på passasjerenes kroppsspråk.

– Vi ser etter små tegn på nervøsitet. De fleste blir imidlertid nervøse når de møter toll eller annen myndighet, derfor må vi skrelle vekk denne første nervøsiteten og deretter gå videre med samtaler for å finne ut hva personene skjuler.

– Går ikke etter utseendet

Ferstad avviser at tollerne plukker ut folk basert på utseendet deres.

Sven Ferstad

Sven Ferstad ved Sandefjord tollsted viser fram noen av sigarettene tollen har beslaglagt på Sandefjord lufthavn Torp den siste tida.

Foto: Mathilde Torsøe / NRK

– Men før i tida var det kanskje slik at menn med langt hår ble kontrollert. I dag går vi ut fra de små detaljene under kontrollen og helheten i den.

Ferstad sier at folk bruker ulike strategier for å unngå å havne i søkelyset.

– Jeg husker særlig én episode. En veldig fin forretningsmann skulle gjennom tollen, og hadde strøken dress. Men han kom i slitne joggesko og ble derfor tatt rett inn til kontroll. Han hadde med seg litt narkotika. Derfor burde folk i hvert fall ikke gjøre som ham, sier han og smiler.