Hopp til innhold

Når ferien er over

Hvordan kan du få en lettere overgang fra feriemodus til hverdag?

Badestrand

Lange og late feriedager kan gjøre det vanskeligere å komme tilbake til hverdagen.

Foto: Mari Reisjå / NRK

Det er slutt på lange late dager, det går mot mørkere tider, vi skal stå opp tidlig og vi skal prestere i en hektisk hverdag igjen.

Med andre ord så er ferien over og hverdagen traff oss så alt for hardt midt i fleisen. Så hva skal vi gjøre for at alt dette skal bli litt enklere og for å komme inn i rutine igjen?

Skjenking

BEDRE SØVN: Skal man snu døgnet tilbake til hverdagen, er det lurt å droppe alkoholen et par dager før jobbstart for bedre søvnkvalitet.

Foto: Ole Petter Klepp / NRK

1. Unngå alkohol to dager før jobb

Sene og lyse kvelder har for mange gjort det vanskelig å legge seg tidlig i ferien. Avdelingsdirektør og professor ved Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI), Stein Knardahl har et par råd om å få tilbake døgnrytmen.

– Man får et lite jetlag ved å plutselig snu døgnet, så det er lurt å legge seg litt tidligere to-tre kvelder før jobben starter og å stå opp litt tidligere.

Han påpeker at mange tar en siste fest den siste helgen i ferien, men at dette gjør det vanskeligere å snu døgnet.

– Det ikke alle er klare over, er at små mengder alkohol forstyrrer nattesøvnen. Kun ett til to glass vin gjør søvnkvaliteten dårligere og man blir ikke uthvilt. Han råder derfor til å droppe alkohol de siste to kveldene før man starter på jobben igjen.

2. Start med lystbetont trening

– Den største feilen folk gjør når de skal begynne å trene igjen etter ferien er å gape over for mye, sier personlig trener ved Sporty24 og trainingday, Stine Nyjordet.

Hun forteller at når man skal tilbake på trening etter en lang ferie, er det lurt å starte med en treningsform som er lystbetont.

– Start smått, og når du har kommet inn i en rutine kan du øke deretter, sier Nyjordet.

Personlig trener Martine Bjørvik ved e2 Treningssenter sier det samme - ikke start for hardt. Og hun anbefaler god planlegging.

– Har du en avtale og en plan er det veldig mye lettere å forholde seg til det enn å ta det på sparket. Hold på de faste treningsdagene dine, og sett det gjerne opp på familiens ukeplan eller kalenderen.

Markløft

TRENING: - Ikke gap over for mye når du skal starte med trening etter ferien, anbefaler personlig trener Stine Nyjordet.

Foto: Heidi Odde Karstensen / NRK

3. Kvitt deg med dritt

Nyjordet har også noen gode råd for å få et bedre kosthold i hverdagen.

– Kvitt deg med alt dritt i skapet som frister og lag en ukesplan for hele uka, sier hun. Hun råder også til å handle en gang i uka.

– Da blir det enklere å følge ukesplanen, og du unngår småspising og ekstra innkjøp, sier Nyjordet.

Martine Bjørvik foreslår at man kan gjøre innkjøp på mandagen for resten av uka.

– Det gjør at man automatisk tar litt sunnere valg. Hvis man fyller kjøleskapet med deilig, fargerik og næringsrik mat, har man alltid muligheten til å gå i kjøleskapet for å finne seg noe godt og sunt.

Martine Bjørvik

Personlig trener Martine Bjørvik anbefaler også å gjøre de små tingene i hverdagen som kan bidra i det store bildet. Gå eller sykle til jobb, ta trappene, og sett igjen bilen når du skal levere barn i barnehage eller skole.

Foto: (Privat)

4. Velg hva du vil fokusere på

Mental forberedelse på hverdagen kan for mange være viktig før den kommer. Psykolog Arild Holth ved Psykolog-PsykiaterGruppen i Tønsberg, forteller at tankene og hva man fokuserer på kan avgjøre hvordan man oppfatter hverdagen.

– Man kan gjøre mange ting negative. For eksempel kan man tenke at arbeid betyr at det ikke lenger er ferie og at man savner ferien, eller så kan man tenke at det er hyggelig å møte igjen hyggelige kolleger og at noen arbeidsoppgaver er engasjerende og interessante.

Han legger til at det er alltid noe kjedelig ved hvert yrke, men at det handler om hva man vil fokusere på.

Han gir også et lite råd om å ta vare på gode inntrykk og minner fra ferien slik at man kan tenke tilbake på de gode stundene når vinteren er der og det er kaldt.

– Tenk tilbake på de hyggelige måltidene om kveldene, båtturer og bading eller andre ting, sier han.

Kosthold

GODT KOSTHOLD: Om man hadde et godt kosthold før ferien, kan det være lurt å komme inn i disse så fort som mulig etter ferien, råder PT Stine Nyjordet.

Foto: Synnøve Dreyer/Helsedirektoratet

5. Få inn rutinene

– Hadde du en god rutine før ferien, burde du komme i gang med den så fort som mulig igjen, sier Knardahl.

Etter uker borte fra jobben, kan man være litt rusten på enkelte områder, og det tar litt tid å bli effektiv igjen. Da påpeker Knardahl at det er viktig å ha en god innstilling.

– Jobben er som å sykle på mange måter, man kan oppgavene. Noen yrker, for eksempel i manuelle yrker som krever godt håndlag, kan det være en liten innkjøringsperiode etter lang ferie. Man må bare komme i gang igjen, og det må man bare innstille seg på.

6. Dropp den myke overgangen

For å komme raskt inn i jobbmodus, anbefaler Knardahl å tenke litt på jobben og hva man går tilbake til, dagen før jobbstart.

– Ikke ta med deg jobben i ferien, men tenk litt på oppgavene kvelden før og innstill deg på å komme i gang. Mange sier at en myk overgang er bra, men det er bare tull. Det er ingen grunn til å ikke sette i gang ordentlig med en gang, da blir overgangen kortere, sier han, og tilføyer at forventninger og holdninger betyr svært mye for hvordan det faktisk oppleves.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark