NRK Meny
Normal

Hvordan dør egentlig fugler?

De er rundt oss over alt. Fuglene. Men hvor og hvordan de dør kan være et mysterium.

Blåmeis og kjøttmeis

KJØTTMEIS: Hvordan fugler egentlig dør kan være et mysterium for noen. Her fra et vanlig syn i norske vintre; kjøttmeiser ved foringsautomaten utendørs.

Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix

De er over alt. Langbeinte, kortbeinte. Store, små. Gule, hvite, spraglete. Likevel ser man sjelden døde fugler, eller fugler som er i ferd med å dø.

– Når fugler dør, havner de overalt. De forsvinner imidlertid fort i naturen, fordi de ofte blir spist av rovfugler, katter eller kråker. Ellers kan det hende at insektene gjør jobben sin med kadaveret, sier Terje Axelsen, ornitolog fra Tønsberg, til NRK.no.

Kan dø av stress

En del fugler blir overkjørt, men ifølge Axelsen kan fugler også dø på et utall andre måter.

– De kan ha omtrent alle de samme skavankene som mennesker, derfor dør de også av mange av de samme grunnene. Livsstilssykdommene slipper fugler selvsagt unna, ser han og smiler.

Ornitologen forteller at de kan ha hjertefeil eller andre funksjonsfeil som gjør dem til lette bytter for rovdyr.

Ornitolog Terje Axelsen

OPPKLARER: Ornitolog Terje Axelsen forklarer hvorfor vi ser fugler overalt når de er levende, men hvorfor vi nesten aldri ser dem etter at de har dødd.

Foto: Mathilde Torsøe/NRK

– Men de kan også ha problemer med å klare seg i det daglige, og for eksempel sulte eller tørste i hjel. Enkelte eksperter mener at fugler faktisk kan dø av stress. Det kan for eksempel skje i hekketida, eller når de skal hevde reviret sitt. Hannfugler er spesielt utsatt for dette når flere av dem kjemper om én eller få hunner.

Axelsen sier at fugler gjerne prøver å finne et skjulested hvis de blir syke, skadde, og får vanskeligheter med å fly.

– Dette kan tolkes som at de vet at de skal dø og vil dø i fred, men dette er sannsynligvis en mekanisme for å ikke bli tatt av rovdyr. Fuglen ønsker rett og slett å være i fred.

– De kan dø flyvende

I og med at fugler kan ha mange av de samme sykdommene som mennesker og andre dyr, mener Axelsen det er fullt mulig at de kan dø flyvende.

– Hvis en fugl for eks flyr i hardt vær og sliter med å komme seg fram, er jeg ikke i tvil om at den kan dø av et dårlig hjerte. De kan også dø av energimangel når de flyr over åpne vann og møter motvind, sier han.