NRK Meny
Normal

– Vi har mange valg

Ordføreren i Stokke er åpen for å søke sammen med naboer i øst og vest før den varslede kommunereformen gjør seg gjeldende. Men nå begynner kommunen å få dårlig tid.

Laster kart, vennligst vent...

Dagens grenser gjelder naturlig nok dagens kommuner. Men innen få år er det ventet at kommunetallet i Norge faller dramatisk gjennom regjeringens kommunereform.

Stokke er nødt til å komme med en avklaring til sine mange interesserte nabokommuner snart.

Ordfører Erlend Larsen (H) sier at de har mange jevnbyrdige alternativer til vurdering.

– Vi er i en særstilling på grunn av beliggenheten vår, sier han.

Les også:

Skal Stokke gå til Sandefjord eller til Tønsberg? Eller kanskje innover, mot Re? Mulighetene er mange, men muligheten er også til stede for at kommunen vil falle mellom alle stolene når kommunereformen endelig kommer.

Erlend Larsen

Larsen er fornøyd med å ha flere valgmuligheter for framtida til Stokke.

Foto: Hege t. Holtung

Ingen bombe å søke mot TNT

Tirsdag treffer stokkeordføreren delegasjoner fra Tønsberg, Nøtterøy og Tjøme (TNT) for å snakke om mulighetene for en sammenslåing.

– Hvilken partner som egner seg til å inngå et langvarig forhold med, det er spørsmålet vi prøver å finne svaret på. Det viktigste er jo å sikre gode tjenester til kommunens innbyggere i et langtidsperspektiv, sier Larsen.

Tjenestene han trekker spesielt frem er helse, omsorg og tekniske tjenester.

– Vi må finne noen

Den pågående diskusjonen rundt femkommunesamarbeidet 5K kommer i tillegg til dagens samtaler med TNT-kommunene.

– Det mest nærliggende for en del stokkeværinger er å vende seg til Tønsberg. Byen er den som ligger nærmest geografisk. Andebu har samtidig flere gode argumenter for å gå videre inn i 5K-samarbeidet, sier ordføreren.

Les også:

Men Larsen legger ikke skjul på at naboen i sør er spesielt ivrig.

– Jeg er overrasket over hvor sterkt engasjement det er for å vende seg mot Sandefjord. Samtlige av våre gruppeledere har møtt alle gruppelederne i Sandefjord. De har vist stor interesse for å slå sammen våre kommuner, og jeg sitter igjen med et veldig godt inntrykk.

– Det er ingen dårlig partner på noe som helst vis. Men vi får se hva vi får ut av samtalene med TNT-kommunene. Hadde vi hatt det som Tjøme hadde det vært mye mer åpenbart hva vi bør gjøre. Stokke er derimot i en helt annen situasjon, sier han.

Erlend Larsen (til v) og Bjørn Ole Gleditsch

Høyreordførerne i Stokke (t.v.) og Sandefjord (t.h.) er begeistret for et tettere samarbeid mellom dagens to kommuner. Det kan bli en sammenslåing dersom lokalpolitikerne i Stokke velger å vende nesa mot sør.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

– Hva med å se bort fra dagens kommunegrenser, og dele opp Stokke i flere deler?

– For det første er det vanskelig å gjøre en god oppdeling av kommunen vår, spesielt mellom nord og sør. Skulle vi delt oss opp tror jeg det måtte blitt slik at områdene vest for E18 blir en del av en større innlandskommune, mens resten av Stokke enten slås sammen med Tønsberg eller Sandefjord.

Inntil politikerne i kommunestyret fatter sitt vedtak i sommer er det fortsatt åpent hvilken vei Stokke går.