Hopp til innhold

Hvem vil tjene penger på vikinger?

Vestfold er full av vikinghistorie, men er vi gode nok til å vise fram den historien?

For to år siden ble tre av funnstedene i Vestfold, Oseberghaugen, Gokstadhaugen og Borrehaugene, nominert til UNESCOs verdensarvliste. I januar neste år skal søknaden sendes UNESCO om å få plass på lista.

Terje Gansum, leder for kulturarv i Vestfold fylkeskommune, etterlyser kommersielle aktører som forstår mulighetene som ligger i vikingfylket Vestfold.

– Nå har vi bygget en gildehall og et skip. Nå må dette selges, sier han.

– Må bli slutt på striesekkfylla

Nå er det satt sammen en attraksjonsgruppe som snart skal møtes for første gang og begynne å kartlegge hvem som kan tenkes å hjelpe til med å dra lasset det er å få satt Vestfold på vikingkartet.

Gildehallen

– Vi har bygget en gildehall, nå må vi selge den til turistene, sier Terje Gansum.

Foto: Rune Jensen

– Vikinger kan selges i hele verden, det er jeg helt sikker på, og det går an å selge dem her og, men vi må ta fatt på den jobben, sier Gansum som etterlyser kommersielle aktører som kan åpne lommeboka.

Han er bestemt på at dette ikke er fylkeskommunen eller kulturarv sin oppgave. De har vært med på å bygge det Gansum kaller en kulturinfrastruktur, men nå er det andre kommersielle krefter som må selge dette.

– Og jeg har ingenting imot at dette selges. Det er altfor lett å selge striesekkfylla, og kalle det vikingtid. Det er for dårlig, du blir ikke fornøyd i en striesekk med tida altså, sier Gansum.

Lite risikovillig

Terje Gansum på Oseberghaugen

Terje Gansum venter i spenning på at noen i reiselivsnæringa skal hive seg på og utnytte Vestfolds muligheter som vikingfylke og deler gjerne all kunnskapen sin.

Foto: Freddy Samson Fagerheim / NRK

Han mener norsk næringsliv på reiselivssiden har vært altfor opptatt av å selge norsk natur, og aller helst et sted der det nesten ikke har vært noen.

– Jeg utfordrer gjerne næringslivet og Innovasjon Norge også, til å klare å tenke at det har bodd folk her i 12000 år og det er derfor det ser ut som det gjør, at de ikke bare ramler i den naturfella, sier Gansum.

Den engasjerte arkeologen og lederen for kulturarv i Vestfold tror det vil hjelpe godt å få Vestfolds vikinger inn på verdensarvlista. Og skulle det sitte kommersielle aktører der ute og tenke at det høres gøy ut, men at de vet for lite om vikingtiden til å gi seg i kast med det, så lover Gansum å hjelpe.

Borreparken

Hvordan kan Borreparken utnyttes kommersielt?

Foto: Per Foss / NRK

Den kunnskapen om vikingtiden deler vi gjerne, ikke noe problem. Det er litt for lite risikovillighet, en må ut i litt utrygt farvann for å lykkes. Og jeg er sikker på at den første som tør å ta tak i dette, kommer til å lykkes, sier Gansum. Han venter spent på kontoret sitt, på næringslivsaktører som har lyst til å tjene penger på vikinger.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark