NRK Meny
Normal

Hvem sa matte er kjedelig?

LARVIK (NRK): I denne barnehagen er bøtter og spann byttet ut med mikroskop og forstørrelsesglass.

Realfagsbarnehage i Larvik

Når NRK er på besøk er barna i full gang med å blande farger. For hvem visste vel at farget vann kan få blomstene til å skifte farge? Eller at naturen ufrivillig tar opp giften vi mennesker produserer? Dette er realfag i praksis i Pi-parken i Larvik.

Barnehagen er en såkalt realfagsbarnehage. Alle barnehagebarn i Larvik får fire dager hver i Pi-parken. I IFokus-barnehagene får de største barna ni uker i Pi-parken det siste året før skolestart.

Gunnbjørg Hauge i Piparken

– Vi håper barna lærer at realfag er spennende og gøy, sier pedagogisk leder Gunnbjørg Hauge i Pi-parken.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

– Vi har spissa tilbudet mot realfag, det er forskjellen på oss og andre barnehager. Vi tar et dypdykk inn mot realfagsverdenen og utforsker alt det spennende der, sier Gunnbjørg Hauge, pedagogisk leder i barnehagen.

Ny nasjonal satsing

Nå satses det nasjonalt på realfag, fra 2015 til 2019.

– I dag går nesten én av fire elever ut av ungdomsskolen uten å kunne regne skikkelig. Det må vi gjøre noe med, sa kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen da han la frem regjeringens nye strategi «Tett på realfag» i august i fjor.

Tanken er at alle barn og unge skal være tett på matematikk, naturfag og teknologi fra de begynner i barnehagen til de går ut av videregående skole, sa Isaksen da.

I barnehagen i Larvik leker ungene seg frem til realfagskompetanse.

– Når vi sier det er matematikk vi holder på med, så er de midt i leken og dermed får de med seg at det er moro. Og det får de med seg inn i skolen, at matte er gøy, håper vi, sier Gunnbjørg Hauge som er pedagogisk leder i Pi-parken.

Konferanse

Foreløpig er det ikke gjort noen målinger på om barna som får realfagene inn i leken tar det med seg til skolen. Fokuset så langt har vært å få barna til å syns at det er gøy å forske, gøy å jobbe med realfag. Det skal måles, men først skal flere lære hvordan.

Denne uka skal barnehagepedagoger og kommuneansatte møtes til realfagskonferanse i Larvik.

Pi-parken i Larvik bruker mikroskop

En holder det elektroniske mikroskopet over blomsten, resten av barna ser resultatet av forstørringen på storskjerm.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

– Nå skal de få lære at realfag er moro, og viktig og riktig. Det finnes ikke maken til Pi-parken i Norge, og vi er stolt av hva vi har fått til, sier daglig leder Anja Sterner.

I Pi-parken finner du ikke så mye bøtter og spader som vanlige barnehager. Barnehagen bruker naturen.

– Vi har forstørrelsesglass og mikroskop, vi finner biller og insekter. Så vi gjør det samme som andre barnehager, vi bare spisser det litt inn mot realfagene, forsker og spør mer, sier Sterner.

I forbindelse med konferansen har barnehagen også laget til en utstilling i Galleri Bølgen som er åpen for alle.