NRK Meny
Normal

Hval Sjokoladefabrikk må kutte

Sjokoladefabrikken i Sandefjord må kutte fire stillinger innen slutten av året.

Rune Forsberg i Hval sjokolade

Hval Sjokoladefabrikk må kutte fire av 16 stillinger innen slutten av året. Her holder Rune Forsberg, eier av fabrikken, på inne i lokalene i Sandefjord (arkivbilde).

Foto: Espen Aarsvold / NRK

Det melder E24. Årsaken til kuttet er at svenske Candyking før helga tapte mot Nidar i kampen om å bli leverandør av selvplukkgodteri hos Coop.

Det er Hval Sjokoladefabrikk som lager sjokoladebitene i «smågodt-utvalget» til Candyking.

– Coops beslutning viser hvor mye makt de store har, sier Rolf Rune Forsberg, daglig leder i Hval Sjokoladefabrikk, til E24.

Nidars seier betyr at Candyking-godteriet forsvinner helt fra Coop sine hyller.

Fikk blankt nei

I tillegg til å lage sjokolade-smågodt for Candyking har Hval Sjokoladefabrikk fått selge sjokolade i poser i Coop sine butikker.

– Fredag spurte vi sjokoladeansvarlig hos Coop om vi kunne få fortsette å ha inne i alle fall ett produkt, marsipanhval i pose, men fikk blankt nei, sier Forsberg.

Sjokolade solgt i løsvekt står for 47 prosent av omsetninga til Hval Sjokoladefabrikk. Forsberg tror selskapet vil få et omsetningsfall på fire- fem millioner kroner som følge av at de ikke kan levere godteri til Candyking lenger.

De nyansatte forsvinner

– Det blir oppsigelser av de nyansatte, og vi er tilbake til 12 ansatte igjen fra nyttår, sier han.

Dermed forsvinner de fire nyansatte bedriften oppbemannet med i mai, etter dokumentaren Brennpunkt sendte om Hval.

Her kom det frem at matvareleverandører må ut med store beløp for å få hylleplass i norske matbutikker. Dette førte til et stort oppsving i Hvals omsetning.