NRK Meny
Normal

Hva gjør du når kjøleskapet streiker?

I gamle dager, – det vil si for omtrent 30 år siden, seilte jeg rundt i en båt uten kjøleskap. Riktig nok hadde jeg en innebygd isboks, men for å få tak i knust is var jeg avhengig av hyggelige ansatte på fiskemottak.

Vi viser deg hvordan man best lagrer mat om bord i båt.

Vi gir deg råd om hvordan du kan lagre egg i båten.

På den tiden kjente jeg ingen som hadde kjøleskap i båten, men hørte historier om hvor fantastisk det var med slik luksus. I dag har alt som er større enn en skjærgårdsjeep en elektrisk kjøleboks ombord. Mange har også frysere. Men det går an å klare seg uten.

  • Evigvarende egg

Det er aldri feil å vispe sammen en omelett, og egg klarer seg fint ombord uten kjøling. Med et enkelt knep kan du få eggene til å holde hele sommeren, – kanskje et helt år! Pensle eggene med olivenolje eller annen matolje, og pakk hvert egg inn i avispapir. Da forsegler du porene i eggeskallet, og egget blir hermetisert.

  • Grønnsakskuff

De fleste båter har et kjølsvin. Det er ikke et dyr, men plassen under dørken vi snakker om. Her er det vanligvis god tilgang via luker, og denne plassen er ypperlig for oppbevaring av grønnsakene ombord. Du kan også henge opp grønnsakene i nett oppunder dekket, slik mange langturseilere gjør.

  • Spekemat er båtmat

Enkelte båtfolk sverger til spekemat, og noen har ei spekeskinke hengende i en egnet skinkepose i skyggen inne i styrhuset. I Norge er speking en mer enn 1000 år gammel konserveringsmetode. Sammen med de «evigvarende» eggene har du så tilgang til eggerøre og spekemat, – mat som holder seg gjennom en norsk sommer helt uten kjøling.

  • Kaldt drikke uten kjøleskap

Metoden i den danske sommervisa «Lystsejlads» med to pils i en snor etter en båt er kanskje det enkleste for å kjøle ned drikke. Men dersom du dupper et håndkle i sjøen, pakker det våte håndkleet rundt flaskene eller boksene, og plasserer det der sola og vinden får tak, så har du et ganske effektivt «kjøleskap». Når vannet fordamper kjøles drikkevarene ned. Men husk å holde håndkleet vått.

Svensk ravioli i båten

Denne hermetikkboksen har seilt mange nautiske mil.