Hopp til innhold

Dette gikk galt 9. april

Det er en kjent sak at det gikk dårlig for det norske forsvaret den 9. april 1940. Det som ikke nevnes så ofte er at operasjonen også fra tysk side ble sett på som en fiasko.

R17 brenner

R17: Den tyske minesveiperen brenner på Indre havn i Horten i fem-tiden 9. april 1940.

Foto: Ludvig Hartmark / Marinemuseet

For det første greide ikke tyskerne å innta Oslo før konge og regjering flyktet, men de mistet også store materielle verdier mer eller mindre unødvendig.

Rune Sørlie er fotoarkivar i vestfoldarkivene og holdt tidligere i vår et foredrag om alt som gikk galt for tyskerne.

«Hadde det vært klarvær den natta så hadde norgeshistorien sett annerledes ut»


– Det var jo flaks og tilfeldigheter som bestemte hendelsesforløpet de dagene rundt 9. april. Det var tjukk tåke som ødela for sikten den morgenen, og tyskerne hadde dårlig informasjon og var ikke kjent. Det gjorde det vanskelig både å skyte og manøvrere. Hadde det vært klarvær den natta så hadde norgeshistorien sett annerledes ut, ingen tvil om det.

Få tyske skip ble senket

Det var kun en håndfull tyske skip som ble senket av norske kanoner langs hele kysten i midten av april, men gamle kart førte til at tyskerne senket seg selv.'

– De gikk på skjær og grunner i ett sett. Seilte til feil havn og måtte få hjelp av lokalbefolkningen til å lese kartene og et par båter gikk rett i fjellveggen også. Når du kjører i 12 knop rett i fjellet, da smeller det godt.

r17 brenenr 2

HORTEN: Brygge og båt står i brann.

Foto: Ludvig Hartmark / marinemuseet

«Han ropte om hjelp og mütter»

Sjøforsvaret sank likevel noen tyske båter den 9. april. Mest kjent er Blücher utenfor Oscarsborg, men i Horten ble en tysk minesveiper, R17, sprengt på indre havn. Da skipet gikk i luften var eksplosjonen så kraftig at alle byens vindusruter ble knust. En av dem som opplevde det var Ludvig Hartmark. Rett etter skuddvekslingen sto han på kaien og fotograferte det brennende vraket.

– Etter at jeg tok det andre bilde så jeg en tysker som holdt seg fast i relingen på den synkende båten. Han ropte om hjelp og mütter og hele den leksa, så jeg rodde ut og spurte om han ikke ville bli med inn til land, og det ville han.

– Da snudde jeg båten og rodde inn og satte ham i land, sier Hartmark.

Hør hele saken her: