Hopp til innhold

Hva er fårikål?

Er det lov til å eksperimentere med fårikål? Eller bør vi holde oss til den gode, gamle oppskriften med kjøtt, kål og pepper for at det fortsatt skal være fårikål? Vi inviterte en kokk for å avklare spørsmålet.

Fårikål

Slik skal ei god, gammeldags fårikålgryte se ut, mener mange.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Det er den siste torsdagen i september, og mange vet at det er fårikålens dag. I butikkenes kjøttdisker ligger fårekjøttet klart, kålhodene ligger runde og lysegrønt fristende og i krydderhylla er det stablet poser med hel pepper. Men hva kan man egentlig putte i gryta og fortsatt beholde navnet fårikål ?

Hver for seg

Det kommer an på, sier kokk Morten Kristiansen, men vil først fortelle hvordan han selv foretrekker å lage denne tradisjonsrike retten. Han koker nemlig kjøtt og kål for seg, og putter det ikke oppi gryta lagvis som mange foretrekker.

Ikke akkurat radikalt kanskje, men det blir mye bedre, mener han.

– Kjøttet, – det kan være både bogkjøtt og mindre fint kjøtt for å få inn litt fett -, kokes med litt salt. Så skummer jeg det, har på pepper og koker kjøttet passe mørt. Deretter kokes kålen ved siden av.

Må ha gode poteter

Kristiansen anbefaler å bruke kraften man har kokt kjøttet i. Den kan jevnes med smør og mel til en saus.

– Og først da kan man blande alt, både kjøtt, kål og saus. Det blir fantastisk godt, mener kokken.

Men ingen fårikål uten poteter, og de må være gode, sier han.

– Jeg sverger til uvaskede mandelpoteter, og som drikke ved siden av foretrekker jeg øl og akevitt.

– Mange synes det smaker best andre eller tredje dagen. Hva er grunnen til det?

– Når man varmer opp maten forsvinner fuktigheten og da blir det mer smak igjen. Og dessuten går alle smakene i hverandre på en helt annen måte.

Patent på navnet fårikål?

Men så var spørsmålet da – hva kan vi putte i fårikålgryta? Hva med hvitløk, koriander, ingefær eller annet krydder? Kan vi bruke det og fortsatt si at det er fårikål vi lager?

Svaret fra kokken er kort og klinkende klart.

– Nei. I vår verden, den gang fårikålen ble til, hadde vi jo ikke annet enn fårekjøtt og kål, og så fikk vi pepper etter hvert.

Men ingen har patent på hva som er korrekt oppskrift på fårikål, og Kristiansen anbefaler gjerne at folk prøver ut andre måter å bruke fårekjøtt eller lammekjøtt på.

– For eksempel ved å koke lammekjøttet i ei afrikansk leirgryte. Oppi der kan man putte både hvitløk, kanel, kardemomme og annet man synes passer til.

Tre dager på rad

Fårikål er altså reinspikka tradisjon på norske bord. Det er det hjemme hos Morten Kristiansen også.

– I går spiste jeg fårikål på tredje dagen, så i dag ble det finnebiff!

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark