NRK Meny
Normal

50-tallets husmorideal

For å være den ideelle husmoren på 50-tallet, måtte du ha middagen klar, ha rolige barn og se frisk og opplagt ut til mannen din kom hjem, ifølge bok om husmorrollen på 50-tallet.

Husmor på 1950-tallet

HUSMORIDEALET: Rene klær og rolige barn var viktig på 50-tallet for å oppnå husmoridealet.

Foto: Scanpix / SCANPIX

– Det er som regel mannen min som må hente i barnehagen, og så lager vi ofte middag sammen. Men akkurat nå er jeg i permisjon, så det blir ofte jeg som lager middag, forteller Amy Regina Kristensen.

Amy Regina Kristensen

REAGERER: Amy Regina Kristensen reagerer på hvordan kvinnene skulle pynte seg opp før mannen kom hjem på 50-tallet.

Foto: Dina Sofie Espeseth / NRK

Hun sitter i sofaen hjemme med minstemann på 11 uker på armen. Eldstemann på to år er i barnehagen. Hun mener det er viktig at begge foreldre bidrar i hjemmet, og reagerer på hvordan kvinnene skulle opptre for 60 år siden.

– Jeg reagerer litt på at man skal pynte seg opp og være det beste av seg selv. Man skal være den man er, og så får vi bli kjent med hverandre på den måten, tilføyer Amy.

Fin fasade

Historiker og Forfatter av boka Husmorparadiset, Anna Jorun Avdem, forteller at det var sterke føringer på hvordan det skulle være i hjemmet.

Anna Jorunn Avdem

GLITRE: Anna Jorunn Avdem forteller at idealhjemmet skulle glitre på 50-tallet.

Foto: Lars Asle Vold

– Hjemmet skulle glitre, hun skulle glitre og barna skulle være rene, pene og rolige når far kom hjem fra jobb og var trøtt, forteller Avdem.

Familieterapeut Elisabeth Meyer Lugg, mener at dette idealet har forandret seg betydelig i dag.

– Jeg tror det er det motsatte idealet i dag, at barna skal være mer til stede. Før så skulle barna kanskje ikke synes i like stor grad som i dag, sier Lugg.

Husmorparadiset

HUSMOR: Avdem har samlet artikler og informasjon om 50-tallets husmorrolle i boken 'Husmorparadiset'.

Foto: Anna Jorunn Avdem / Privat

For Amy virker det som om dagens husmorideal er det mest optimale for henne, da å pynte på sminken, ta på rene klær og å se frisk og opplagt ut før mannen kommer hjem, ikke inngår i hennes hverdag.

– Her får de komme hjem til det som er, ler hun.