NRK Meny
Normal

Pass på – husk riktig lyspære til jul

Det er ikke bare bare å skifte lyspærer på adventstakene.

Julelys på Plantasjen

Brannvesenet mener vi blir glemsomme i adventstiden. Les deres huskeliste for en brannsikker julefeiring her. (arkivbilde)

Foto: Stine Kyrkjebø Johansen / NRK

Glemt kubbelys førte til brann.

Her ble kubbelyset glemt, og det begynte å brenne.

Foto: VIB
Sukker og smør som brenner.

– Det er ikke så mange som vet at en kilo sukker og en kilo smør i en kjele kan lage halvannen meter høy flamme etter en halvtime, sier Arnt Folvik.

Foto: Thor Kr. Adolfsen/Brannvernforeningen

I tiden fremover vil det lyse litt ekstra i de aller fleste hjem. Om det er adventstjerner eller adventstaker, eller kanskje begge deler – for ikke å glemme levende lys.

Også Vestfold interkommunale brannvesen (VIB) syns det er hyggelig med litt ekstra lys i ukene før og etter jul, men minner samtidig om at sesongen for julelys også er høysesong for brann.

– Mye mer komplisert

Ifølge informasjonsrådgiver Arnt Folvik ved VIB er det flere ting vi bør huske på for å få en trygg jul. For eksempel er det ikke bare bare å kjøpe en ny pære til adventstaken din om du oppdager at du mangler en.

– Når vi kjøper vanlige lyspærer så er det 220 eller 240 volt, mens her er det mye mer komplisert. Hvor mange volt og watt du skal ha avhenger av hvor mange lys det er på staken, sier Folvik.

Han anbefaler deg derfor å ta med deg hele staken til forretningen, eller ta med deg et bilde av den, slik at du får riktig pære.

– Hvis du setter i feil pære, kan det godt hende den lyser, men den blir varm. Den kan bli kjempevarm og antenne, advarer han.

Les også:

Mye på tapetet

Folvik kaller den tiden vi nå går inn i, adventstiden, for forglemmelsens tid.

– Vi får så mye å huske på, og så glemmer vi ting. Det er gjerne to ting vi glemmer som kan føre til en boligbrann, sier informasjonsrådgiver Arnt E. Folvik i VIB og fortsetter:

– Man glemmer at man har noe på komfyren, eller at man har tent et lys og så forlater det rommet. Da kan det gå galt.

Derfor er hovedregelen følgende:

Bli ved komfyren når du lager mat, og blås ut lysene i de rommene du forlater.

Arnt E. Folvik

Arnt E. Folvik opplyser at VIB har rykket ut på 58 byggbrenner hittil i år, og at tre personer har dødd i brann i Vestfold i år.

Foto: Aina Indreiten / NRK