NRK Meny
Normal

Har du husket å smøre deg?

Det er varslet sterk uv-stråling på Sør- og Østlandet i dagene fremover.

Sol, sommer og uv-stråler
Foto: Edel Singh

Ifølge uv-varslingen er det ventet sterk uv-stråling på Sør- og Østlandet de nærmeste dagene. Det er ikke unormalt for årstiden, men så tidlig på året står kanskje solkremen fortsatt innerst i skapet?

– Det kommer an på skydekket. Jo mer sol, jo høyere er uv-indeksen, sier vakthavende meteorolog Mariann Foss ved Meteorologisk institutt.

Sjokk for huden

Soling

Alle vil bli brune, og gjerne fortest mulig.

Foto: Galina Barskaya

Sola er på sitt sterkeste nå og to måneder fremover. Er huden din fortsatt vinterblek kan den fort få litt sjokk når klærne faller og kroppen utsettes for timevis med sterk sol.

– Mange har fått grunnlag allerede, det har vært en fin og varm vår og da tåler kroppen mer sol. Men det kan være lurt å ha på seg solkrem midt på dagen, sier Foss og minner om at sola står på sitt høyeste klokka 13 i sommerhalvåret.

Hun sier det kan være lurt å huske solbriller også, for uv-stråling kan skade øynene.

Meteorologen lover mye fint vær i uka som kommer. Det blir litt kjøligere, litt mindre lummert, men mye sol den kommende uka, og rundt 20 grader på dagtid på Østlandet.

Bruk mye solkrem

Når du smører, vær sjenerøs med solkremen. Ifølge kreftforeningen smører folk seg bare med ca. en fjerdedel av den mengden kremene er testet med. Den reelle beskyttelsen blir da bare en fjerdedel av hva som står på solkremen. Rådet fra kreftforeningen er å smøre rikelig, og ofte.

Solkrem

Små barn og de som er lyse i huden trenger ekstra beskyttelse mot sola.

Foto: Colourbox

Husk at det også finnes andre metoder å beskytte seg for solen: solhatt, langermet skjorte, skygge og pauser fra sola midt på dagen.

Kilde til D-vitamin

Det er viktig å beskytte seg for sterk sol, men litt sol er viktig. Sola er nemlig kroppens viktigste kilde til D-vitamin.

Er du for ivrig med smøringen, kan du ende opp med d-vitamin-mangel. Har du for lite d-vitamin i kroppen føler du deg trøtt og svak. Muskulaturen blir svakere, i de verste tilfellene kan man få problemer med å gå i trapper eller reise seg fra en stol.

Over lengre tid kan man også få depressive tanker og en følelse av maktesløshet.

– 10 minutter daglig med sol på ansikt og armer i sommerhalvåret, midt på dagen og uten bruk av solkrem, er nok, sier professor og D-vitamin-forsker Johan Moan til Doktoronline.no