Hopp til innhold

Husdyrhold - en del av en utryddelseskatastrofe

Biolog mener vi er inne i en utryddelseskatastrofe som er like heftig som den som utryddet dinosaurene. Vårt husdyrhold er en del av dette.

Kuer

EN SUKSESS: Ifølge biolog Erik Tunstad er kua en suksess fra et evolusjonært perspektiv, men vi glemmer at husdyrholdet er en tragedie på individnivå.

Foto: ALEXANDRA BEIER / SCANPIX

CO₂ i atmosfæren
424,6 ppm
1,5-gradersmålet
+1,12 °C
Les mer  om klima

– Det dør like mange arter nå som etter den katastrofen. Det dør en art hvert femtende minutt, sier biolog, fagbokforfatter og høyskolelektor ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold, Erik Tunstad.

Han snakker om meteorittsvermen som utryddet dinosaurene for 65 millioner år siden. Han sammenligner katastrofen med den vi er inne i akkurat nå. Forskjellen er at utryddelsen som foregår nå er menneskeskapt.

Grotesk behandling av dyr

Tunstad illustrerer hva han mener med en historie skrevet av biolog Tim Flannery. Flannery tilbrakte mange tiår sammen med urbefolkningen på Ny-Guinea.

– Da de skulle servere middag kom de slengende med en levende fugl de hadde funnet i skogen. Mens fuglen fremdeles var levende slengte de den opp i en kjele som de satte over flammene. Flannery reagerte slik du og jeg ville gjort, men ble forsøkt beroliget:

– Ta det med ro, den dør snart.

Ifølge Tunstad er ikke dette noe vi i den vestlige kulturen kan heve oss over.

– Det er det samme vi gjør med hummer og krabbe. Vi putter dem i kokende vann. Det er grotesk, sier han.

Biologen har nylig skrevet om temaet i en kronikk på forskning.no.

Glemmer dyrenes sjelsliv

Tunstad mener at vi har et likegyldig forhold til dyr gjennom husdyrholdet vårt.

– Vi ser på oss selv som alle skapningers herre, men dyrene er ikke til bare for at vi skal kunne leve godt, sier han.

Evolusjonært sett er eksempelvis husdyrhold av kuer en suksess. Ifølge Tunstad burde kuene være lykkelige i et slikt perspektiv, men han understreker at vi glemmer en dimensjon med livet.

– Å holde dyr i fangenskap er en tragedie på individnivå, sier han.

Slutten for oss

Måten vi behandler husdyrene våre på gjør noe med oss, mener Tunstad.

– Det gjør at vi ser på naturen som noe vi bare kan bruke for penger uten å tenke på fremtiden. Den riktige måten å tenke på naturen på er som en bank for fremtiden for at livet skal fortsette videre. Vi har utryddet ufattelige mengder dyr og planter på jorda. Tar vi ikke vare på naturen er det slutten for oss alle, sier han.

Erik Tunstad

GROTESK: Biolog, fagbokforfatter og høyskolelektor Erik Tunstad mener dyr i fangenskap er grotesk behandling av dyr.

Foto: Karin Grønn Madshus / NRK