Hopp til innhold

– Vær obs på flått i hundens munn

Mange hunder plages av flått på denne årstida, og de blodsugende småkrypene kan også sette seg i hundens munn. Det tror dyrlege Øyvind Austefjord ved Nøtterøy dyreklinikk at mange hundeeiere ikke tenker over.

Flått i hundemunn

LITE HYGGELIG: Da en hundeeier på Sørlandet dro til veterinæren på mandag, oppdaget hun tilfeldigvis denne flåtten langs hundens tanngard. Det overrasket dyrlegen. Katter kan i likhet med hunder få flått i munn og i øyne.

Foto: Camilla Lilleholt/Agder dyreklinikk

En hundeeier på Sørlandet opplevde nylig at flått hadde satt seg i munnen på hunden hennes. Øyvind Austefjord ber hundeeiere om å sjekke hundens munn daglig.

Hunder får flått overalt. Det er uvanlig at de får det i munnen, men det kan det skje. Jeg pleier å si til kundene mine at de må sjekke hele hunden for flått, og munnen for tann- og tannkjøttsykdommer. Da vil eieren oppdage eventuell flått her, sier han.

Arendals-kvinnen Kjersti Aaråk ble forbauset da dyrlegen hennes ved Agder dyreklinikk oppdaget flåtten på hunden hennes på mandag.

– Det var et veldig underlig sted å finne flått, jeg sjekker vanligvis ikke etter flått inni munnen. Man tenker kanskje ikke at det er her flåtten liker å leve. Dyrlegen ble enda mer overrasket enn meg da flåtten kom til syne langs hundens tanngard, sier Aaråk.

Dyrlege Øyvind Austefjord

ADVARER: Dyrlege Øyvind Austefjord sier at det er uvanlig med flått i hundens munn, men at det kan skje. Her med den kosete Nova Scotia Duck Tolling Retrieveren 'Rocky', som kom til dyrlegen av en helt annen grunn.

Foto: Mathilde Torsøe/NRK

Kan komme i øynene

Ifølge Austefjord kan flåtten også sette seg i hundens øyne, men det er sjeldent. Han ber likevel hundeeiere være obs på flått også her.

– Noen få flått bærer på borrelia-smitte som kan gi sykdom. Derfor sier vi at alle flått potensielt er skumle og at man bør fjerne dem så fort man ser dem.

Ifølge Austefjord er det lite trolig at hunder får Borrelia hvis flåtten fjernes innen 24 timer. Han anbefaler å ikke nappe den ut, men heller «skru» den ut. Da fjerner man mest mulig av det blodsugende småkrypet.

– Jeg anbefaler at hundeeiere fortsetter å kose seg på skogsturer med hunden, men at de sjekker nøye etter flått overalt på hunden etterpå. I tillegg bør hundeeiere forebygge så godt de kan, enten med dråper på huden, halsbånd som holder flåtten borte eller tabletter som holder flåtten unna eller dreper den så fort den kommer på.

Stor respons

Den frivillige organisasjonen «Dyrehjelperne» publiserte nylig et bilde av hunden med flått i munnen på Facebook-siden sin. Det har fått stor respons.

– Innlegget har blitt delt over 5 300 ganger og når nå totalt 782 000 mennesker. Dette viser at hundeeiere er kjempeengasjerte og ønsker at hundene sine skal ha det trygt. Det var tydeligvis veldig mange som ikke visste at hunden kunne få flått også i munnen, sier daglig leder Marianne Larsen onsdag.