Høyreordfører øver seg til 1. mai

– Jeg har stor respekt for en markering av opparbeidede rettigheter, sier landets rikeste ordfører. Dagen før dagen øver han på sitt første 1. mai-tog.

Norges rikeste ordfører øver seg til å gå i 1. mai-tog.

Bjørn Ole Gleditsch er opptatt av at også han kan markere sitt syn i forbindelse med 1. mai. (Foto: Hans Petter Reppe/NRK)

Som mangeårig høyreordfører i Sandefjord er han en mann av folket i kommunen sin. Bjørn Ole Gleditsch er i sin tredje periode etter at han kom til makta som ordfører i 2003. Dessuten er han en del av familien som startet den globale malingsgiganten Jotun, der han sitter i styret med flere av sine familiemedlemmer.

Nå er det ikke markeds- og aksjeandeler som står høyest på agendaen, men solidaritet med arbeiderbevegelsen.

– 1. mai er en viktig dag. Jeg skal ærlig innrømme at jeg nok ikke hadde gått i tog uten oppfordringen fra dere, sier Gleditsch til NRK.no.

Det var nemlig NRKs utsendte som utfordret ordføreren på å skulle gjøre noe så uventet som å gå i et 1. mai-tog. Om enn kun et privat tog 30. april.

Bjørn Ole Gleditsch i 1. mai-tog under parolen Respekt for ulikheten

Dette er den aller første 1. mai-parolen til Bjørn Ole Gleditsch.

Foto: Hans Petter Reppe / NRK

– Samtidig vil jeg jo vise at jeg bryr meg om alle som står på for et bedre arbeidsliv. Man blir minnet på at det fortsatt er mange useriøse arbeidsgivere der ute, sier Jotun-arvingen, ordføreren og høyremannen.

Les også:

Første 1. mai-tog

Gleditsch har gått i tog før, men aldri i 1. mai-sammenheng. I år prøvdegikk han sitt eget tog dagen før dagen, under parolen «Respekt for ulikhetene». Han mener arbeidernes internasjonale kampdag gjør norske arbeidsplasser bedre.

– Denne type markeringer gjør at de useriøse aktørene i arbeidslivet i dagens Norge må skjerpe seg. Det er bra for arbeidsgivere, i tillegg til arbeidstakere. Dessuten bør det være en god kommunikasjon mellom partene for å sikre at alle har akseptable forhold på jobben sin, sier han.

Til de ansatte i Sandefjord kommune og Jotun er han opptatt av å formidle støtte. Han mener folk flest bør bli bevisstgjorte på sine rettigheter.

– Jeg har stor respekt for ulike meninger og behovet for å markere opparbeidede rettigheter og at disse blir ivaretatt.

Se video med Gleditsch øverst i saken.

Under ser du hvordan folk på gata i 1974 tenkte om 1. mai:

Folk på gata i 1974 om hva 1. mai er