Hovslager skar hesten Einar til blods

Brukte en elektrisk høvel på høvene.

Innsamlingsaksjon for hesten Einar

INNSAMLINGSAKSJON: Høvene til Einar ble alvorlig skadet etter at de ble slipt ned med en elektrisk høvel, og han må jevnlig til veterinæren for å få nye avstøpninger av høvene.

Foto: Sonja Ullestad/skjermdump fra innsamlingsaksjon

Hesten Einar hadde en løs sko og lørdag 5. mai skulle en hovslager fikse høvene hans mens eieren var ute for å skaffe nye sko. Men i stedet for en vanlig fil brukte hovslageren en elektrisk høvel og resultatet ble katastrofalt for Einar.

– Han skar hesten til blods før stalleier kom og stoppet ham, forklarer Sonja Ullestad, som har satt i gang en innsamlingsaksjon for å redde Einar.

Einar sto på en stall i Andebu i Vestfold og en veterinær ble tilkalt, men skadene var så store at det var usikkert om han ville bli bra eller om han måtte avlives.

– Det har vært en følelsesmessig berg og dalbane de siste dagene, sier Kristine Gunneng, Einars tidligere eier som nå har tatt over ansvaret for ham igjen.

Kristine Gunneng og Einar

GAMLE VENNER: Kristine Gunneng valgte å gi Einar, hesten hun tidligere eide, en nye sjanse.

Foto: Sonja Ullestad

Store smerter

– Jeg leste om Einar på facebooksiden "Hest i Vestfold", og da jeg forsto at det var Einar, kontaktet jeg venninnen min, sier Ullestad som tidligere har hatt hest i samme stall som Einar og kjenner hesten og Kristine Gunneng godt.

– Einar er så god og snill. Det var helt forferdelig å få beskjed om dette, sier Gunneng, som eide Einar fra han var føll til han ble 16 år.

Eieren som hadde Einar da han ble skadet ville avlive ham siden han hadde store smerter, men en ny veterinær som ble tilkalt mente det var gode sjanser for at han kunne bli bra.

– Han hadde tydelige smerter da jeg var der mandag, men da veterinæren mente han kunne reddes måtte jeg bare hive meg rundt og bli hesteeier igjen, sier Gunneng.

Avstøpning av hov på hest

AVSTØPNING: Her får Einar nye avstøpninger på høvene, slik at han slipper å stå rett på sålene.

Foto: Sonja Ullestad

Nye avstøpninger

Høvene til Einar var høvlet ned til en tynn såle slik at vekten gjorde det smertefullt å stå, men etter at han har fått nye avstøpninger viser han tegn til bedring. Hver avstøpning koster 4.000–5.000 kroner og Einar må ha nye avstøpninger hver fjerde uke fremover.

– Kristine ønsket at Einar skulle få en sjanse, men veterinærutgiftene er for høye til at Kristine som er student og mor til to klarer det alene, forklarer Ullestad.

Hun har derfor organisert en innsamlingsaksjon via Spleis og det er mange som ønsker å hjelpe Einar. Til nå er det samlet inn ca. 28.000 kroner.

– Det er helt fantastisk at så mange vil hjelpe. Jeg er helt rørt, sier Kristine Gunneng.

Bandasjerte høver på hesten Einar

BEDRING: Einar har vist tegn til bedring etter veterinærbehandlingen.

Foto: Sonja Ullestad

– Gjorde en tabbe

Mattilsynet er kontaktet og hovslageren vil bli anmeldt, forklarer Ullestad på innsamlingssiden.

Det har ikke lyktes NRK å komme i kontakt med hovslageren, men til Sandefjords Blad skriver han i en tekstmelding at hesten hadde veldig lange og skjeve høver og at han er lei seg for at skoingen av hesten gikk galt.

" ... Jeg kom altfor dypt ... en stor tabbe av meg ... trodde det bare var venstre fremhov som ble litt skada. jeg gjorde en tabbe ... lenge siden jeg drev med dette og det ble fatalt resultat ... Jeg har det tungt og vil ikke prate med noen".