Normal

Vestfoldinger høster oliven fra egen hage

Frode Gabrielsen lever ut drømmen når han høster oliven fra egen hage på Sicilia i Italia.

Olivenhøsting på Sicilia

For Frode Gabrielsen fra Tønsberg handler det om å realisere en drøm.

Foto: Privat

I Norge leverer vi epler fra hagen til mottaket, og får ferdig eplemost tilbake. På Sicilia leverer du oliven fra egen hage, og får førsteklasses kaldpresset olivenolje i retur.

Når du leverer fra deg eplene i Norge, så er det ikke dine epler i eplemosten du får tilbake. På Sicilia derimot, er det helt sikkert at oljen kommer fra de samme olivenene du hadde med deg til pressa.

Olivenhøsting på Sicilia

Først legges finmaskede nett på bakken, før olivenfrukten blir kastet ned fra trærne.

Foto: Privat

For Frode Gabrielsen fra Tønsberg handler det om å realisere en drøm. Han og kona kjøpte ti mål tomt ved Cefalu på Sicilia, og med på kjøpet fikk de 35 oliventrær.

Nå høster Gabrielsen og kameraten Sverre Mosling den attraktive frukten ved å kaste den ned på finmaskede nett på bakken.

145 kilo = 28 kilo olje

Ti minutters kjøring unna Gabrielsens olivenlund ruller Middelhavet inn på stranden ved landsbyen Cefalu. Der ble mye av storfilmen ”Cinema Paradiso” spilt inn, og filminteresserte vil kjenne igjen de autentiske kulissene om de besøker byen.

Gabrielsen og Mosling, med hjelp av en siciliansk nabo, høstet 145 kilo oliven på to dager.

Olivenpresse på Sicilia

Frode Gabrielsen og Sverre Mosling fikk følge prosessen fra oliven til olivenolje på nært hold.

Foto: Privat

Så gikk turen til det lokale olivenmottaket. Der ble olivenen vasket, før den ble tømt i en presse med seks kammer. Så var det bare å tappe verdens beste, – i alle fall mest eksklusive, extra virgin olivenolje.

Ikke alle var like heldige med årets olivenhøst, og en siciliansk nabo ble himmelfallen da Frode Gabrielsen overrakte ham en kanne av sin egen olje.

Jeg tror han syntes det var litt spesielt å få olivenolje av en nordmann.