Hold på hatten, nå kommer vinden

Det er sendt ut obs-varsel for Vestfold fredag morgen. Vindkastene kan komme opp mot 25 m/sekund langs kysten. – Det er ikke utenkelig at det vil falle trær, sier meteorologen.

Sjøsprøyt ved Oddane Sand
Foto: Jan Gulliksen / NRK

Fra fredag morgen ventes vestlig vind med kraftige vindkast 20–25 m/s. Minkende utover ettermiddagen, heter det i obs-varselet som er sendt ut fra Meteorologisk institutt.

Laster Twitter-innhold

Hva betyr det når vinden kommer i 25 meter i sekundet? På nettsiden vindportalen.no står det: Sjelden inne i landet. Trær rykkes opp med rot. Stor skade på hus.

– Det blåser liten til full storm i fjellet, og det betyr sterke vindkast i lavlandet. Middelvinden er ikke spesielt kraftig, men kastene kan bli voldsomme. Det som kan være litt skummelt med vindkast er at vinden kommer så plutselig. Spesielt østafjells. Det kan godt hende det ryker noen trær i morgen, for å si det sånn, sier vakthavende meteorolog Anita Ager-Wick.

Hun mener det absolutt er lurt å passe på at det ikke ligger ting og slenger i hagen, og har du båt, burde du sjekke fortøyningene.

Det kommer til å blåse mest fredag morgen, også minker vinden utover ettermiddagen, til en frisk bris, liten kuling på kvelden.

Ingen snø i sikte

Etter en romjul med temperaturer et godt stykke ned på gradestokken, har det snudd og varmegradene omgir oss igjen. Og det ser ut til at det holder seg mildt i overskuelig fremtid, det vil si de nærmeste ti dagene.

Hvem eier hvilken snø?

Slik så det ut vinteren 2010. Det er ingenting som foreløpig tyder på at vi kan gå på ski til jobben her i Vestfold. Fordelen må være at vi slipper å flytte flere tonn med snø for å komme ut av huset.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

– Det som skjer nå er at det er ligger et lavtrygg uten for kysten av Aust-Agder, og det beveger seg raskt. Det har passert i løpet av fredag formiddag. Det er i etterkant av dette at vinden kommer, og da synker også temperaturen markant. Det gjelder spesielt i fjellet, men det blir kaldere nede ved kysten også. Men det blir lite nedbør, og hvis det kommer noe, så kommer det trolig som regn, sier Ager-Wick.

Ifølge varselet på Yr.no ser det ut til at temperaturen i Vestfold den kommende uken vil ligge rett over 0 grader.