NRK Meny
Normal

Høgskolen vil forby ansiktsdekkende plagg

Studenter som dukker opp med ansiktsdekkende plagg som burka og niqab vil ikke få vitnemål.

Høgskolen i Vestfold

Ansiktsdekkende plagg kan bli forbudt i undervisning, praksisopplæring og eksamen ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold.

Foto: Kristine Masdal Aadne / NRK

Ansiktsdekkende plagg som burka, niqab og finlandshette kan bli forbudt å bruke på høgskolen i Buskerud og Vestfold (HBV), skriver Dagsavisen.

Forbudet skal i tilfelle gjelde for både studenter og ansatte.

– Dette vil ikke bli et generelt forbud, men vil gjelde i situasjoner knyttet til undervisning, praksisopplæring og eksamen, sier Petter Aasen, rektor ved høgskolen, til NRK.no.

Blir forbudet innført, får ikke studenter som har på seg slike plagg i disse situasjonene gjennomført studieprogrammet sitt.

– De vil dermed ikke få vitnemål, sier Aasen.

Les også:

– Ikke faglig riktig

Saken blir lagt fram for styret på HBV i februar.

– Om dette blir vedtatt eller ikke vil bli avgjort raskt, og da vil et eventuelt forbud gjelde med umiddelbar virkning, sier Aasen.

Rektoren forteller at skolen vil forby slike plagg fordi de mener at det ikke er faglig riktig å bruke dem i enkelte av skolens utdanninger.

– Vi tenker da på utdanninger der kommunikasjonen mellom mennesker er viktig, som lærer-, førskolelærer- og sykepleierutdanningene. Her mener vi det er faglige grunner til å ikke tillate denne typen plagg. Vi ønsker å gå ut med denne meldinga nå, slik at eventuelle nye studenter vet dette før skolestart neste høst.

Petter Aasen, rektør ved HBV

– Vi vil forby ansiktsdekkende plagg fordi vi mener at det ikke er faglig riktig å bruke dem ved enkelte av utdanningene våre, sier Petter Aasen, rektor ved HBV.

Foto: Mathilde Torsøe/NRK

Les også:

Uniformsplikt ved enkelte yrker

Aasen sier at det etter endt utdanning er opp til arbeidsgivere å gi lov til ansiktsdekkende plagg eller ikke.

– Vi vet for øvrig at det er uniformsplikt i noen av yrkene vi utdanner studenter til. Her er det ikke tillatt med heldekkende ansiktsplagg, sier han.

Ifølge Aasen var ikke ansiktsdekkende plagg noe tema før de to tidligere høgskolene i Buskerud og Vestfold ble slått sammen.