Hopp til innhold

Slik sporer du bilen raskere enn politiet

Er bilen din stjålet? Da kan du hjelpe lovens lange arm med sporingsarbeidet. Ofte går det nemlig fortere om du selv sjekker hvilke bommer den har passert.

Bomring

Bompasseringer kan gi informasjon om hvor stjålne kjøretøy befinner seg.

Foto: Andreas Sundby / NRK

Mortne Danby

Morten Danby, daglig leder ved Brankos Auto i Tønsberg, mener politiet bør ha direkte tilgang til å sjekke alle bompasseringer.

Foto: Elisabeth Tøtte Hansen / NRK

Hjelp, bilen er borte! Ringe til politiet for å anmelde. Vente, vente på at kjøretøyet forhåpentlig skal bli funnet. Kjenner du deg igjen?

Morten Danby, daglig leder ved Brankos Auto i Tønsberg, er én av mange som har opplevd at biler forsvinner. I løpet av de siste månedene har han hatt to innbrudd. Den ene gangen forsvant en av firmaets egne biler.

– Vi anmeldte saken, og jeg spurte politiet om de kunne følge med på bompasseringer, for bilen har bombrikke. Svaret jeg fikk var at nei, det hadde de ikke mulighet til.

Gjør det selv

Knut Erik Ågrav

Politioverbetjent i Vestfold, Knut Erik Ågrav, oppfordrer folk til selv å hente ut informasjon om bompasseringer.

Foto: Elisabeth Tøtte Hansen / NRK

Hos politiet i Vestfold har politioverbetjent Knut Erik Ågrav en litt annen forklaring. Han forteller at det er riktig at politiet ikke har umiddelbar adgang til slike registre, men i forbindelse med en straffesak kan de be om å få opplysningene utlevert.

Likevel kan det bli forsinkelser, for en politijurist må som regel inn i saken før politiet kan kreve å få informasjonen de trenger.

– Normalt er det enklest å gjennomføre dette på dagtid på vanlige virkedager. Ettermiddager og helger går det fortere om bileieren selv tar kontakt med bomselskapet for oss med én gang. Det kan være avgjørende når det gjelder hvor lang tid det tar før bilen blir funnet.

Burde hatt direkte tilgang

Hos Branko Auto i Tønsberg er daglig leder Morten Danby likevel ikke helt fornøyd, for han fulgte med på bommene den stjålne bilen passerte, og mener det var til liten nytte å gi politiet løpende beskjed.

– Jeg synes de burde tatt tak i informasjonen mye tidligere slik at de kunne ha rykket ut, sier han.

Politioverbetjent Ågrav forklarer at det kan ta litt tid før bileiere får tilbakemelding, men at svært mange stjålne kjøretøy kommer til rette. Hans oppfordring er derfor å anmeldte biltyveri så raskt som mulig og at man selv samtidig henter ut informasjon fra bomselskapene for å finne ut hvilken retning bilen har tatt.

Danby på sin side synes heller politiet burde hatt direkte tilgang på opplysninger om alle bompasseringer.

Kan sette fart på sakene

Informasjonsdirektør Jon Berge

Jon Berge, informasjonsdirektør i If forsikring, sier

Foto: If Skadeforsikring

I forsikringsbransjen applauderes oppfordringen fra politiet i Vestfold og det er stor enighet om at alt som kan bidra til at stjålne biler kommer til rette er bra.

– Dette må være smart, for tiden er ofte kritisk med tanke på slike tyverier, sier informasjonsdirektør i If, Jon Berge,

Hos Tryg forsikring og Gjensidige er holdningen den samme. Anbefalingen er at alle som opplever at bilen forsvinner logger seg inn på sidene til bomselskapet sitt og sjekke hvor kjøretøyet er. På den måten kan forsikringskundene selv hjelpe politiet med å få fart på sakene.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark