Her sier gulvet ifra dersom noen faller

Et nytt og annerledes bosted for eldre som har vært utsatt for nevrologiske sykdommer er snart innflyttingsklart på Nøtterøy. Her er krydder for sansene og gulv som sier fra.

Flytter inn på nytt senter

Marit Andersen (87) skal flytte inn på Bjønnesåsen bo- og aktivitetssenter på Nøtterøy. Virksomhetsleder Reidar Thoresen viser henne rundt.

– Hvor er makrellen? ler Marit Andersen (87).

Sammen med virksomhetsleder i Nøtterøy kommune, Reidar Thoresen, er hun på omvisning på Bjønnesåsen bo- og aktivitetssenter på Nøtterøy hvor hun skal flytte inn om tre uker.

Det store veggmaleriet «Mens vi venter på makrellen» har vekket interessen hos Andersen.

Et godt sted

– Det skal være et sted der man kan leve og ha det godt. Det er et sykehjem som er spesialbygd for personer som på sine eldre dager opplever kognitiv svikt og som trenger et trygt og godt sted å bo og et sted å avslutte livet, sier Thoresen.

Senteret, som nå rommer 102 beboere etter påbygging, er utbygd med sansehager som er lett tilgjengelige for beboerne i alle etasjer i moderne og vennlige omgivelser. Her er også muligheter for å spille torgsjakk og biljard. Kafeen her skal også være åpen for folk som ikke bor her.

Gulv som sier fra

Kari Kristoffersen ved senteret viser Andersen hvordan sensorer på rommet varsler bevegelser på rommet på en dataskjerm. Hvis noen faller på gulvet får Kristoffersen varsel på mobiltelefonen.

– Hvis du skal opp om natta på do er det kjekt å få varsel om at du har satt beina på gulvet, da kan du få hjelp før du ramler hvis du er ustø, forklarer Kristoffersen.

Trygghet er høyt prioritert. Stedet har spesialfunksjoner som ikke finnes andre steder.

– Vi har tatt i bruk det vi har teknologi og den type passiv teknologi som passer spesielt for denne gruppen, forklarer Reidar Thoresen.