NRK Meny
Normal

Her leker barna tett på anleggsarbeidet

Kommunen startet anleggsarbeid uten å varsle barnehagen. Foreldrene er bekymret for støv, støy og store anleggsmaskiner tett ved der barna leker.

Marte Tofte og datteren Mathilda (3).

HOSTER MER: Mathilda (3) har fått større problemer med sin astma etter at anleggsvirksomheten utenfor barnehagen startet. Mor Marte Tofte mener kommunen burde ha varslet om arbeidet på forhånd.

Foto: Karin Grønn Madshus / NRK

– Vi merker at det er veldig mye mer hosting og generelt mer surkling av alt støvet som kommer fra disse jordhaugene. Det er blitt forverret nå etter at disse jordhaugene kom, forteller mamma Marte Tofte som har to døtre i Pingeline barnehage i Sandefjord.

Hennes to døtre har blitt mer plaget av astma etter at anleggsmaskiner startet å fylle jordhauger utenfor barnehagen for litt over to uker siden.

– De piper veldig og hoster ekstremt mye på kveldene. De harker og må ha hjelp via forstøverapparat og andre astmamedisiner for å kunne klare å sove ordentlig, sier hun.

Døtrene, som tidligere har brukt forstøverapparat én gang om dagen, må nå bruke dette flere ganger hver dag.

Fare for liv

Jordhaugene ligger rett utenfor gjerdet der 36 barnehagebarn leker. Dette er et mellomlager for jordmasser som skal brukes på Orelund gravsted i Sandefjord.

Ifølge styrer Lin Skalleberg i Pingeline barnehage fikk ikke barnehagen varsel om anleggsarbeidet på forhånd.

Tofte synes det er skuffende.

– Det er veldig trist at at de skal ha oppholdstedet like ved en barnehage. Det går ut over barna. Med tanke på at det er så mange små barn her, synes jeg vi burde ha fått varsel om dette tidligere, sier hun.

Tofte reagerer også på at anleggsmaskinene kjører veldig fort forbi.

– Hvis barna plutselig kommer seg over gjerdet er det fare for liv.

Pingeline barnehage

TETT PÅ: Når gravearbeidet pågår støver jordhaugene, som ligger rett utenfor gjerdet til Pingeline barnehage, inn der 36 barn leker.

Foto: Karin Grønn Madshus / NRK

Beklager

– Vi må bare beklage at barnehagen ikke har fått varsel på forhånd. Det har vært en forglemmelse fra vår side, sier Ingrid Marie Eidsten, sjef for park og idrett i Sandefjord kommune.

Kommunen er nå i dialog med Pingeline barnehage.

Ifølge Eidsten er det ikke blitt gjort spesielle evalueringer av hvordan støy og støv ville påvirke omgivelsene. Det er heller ikke blitt gjort tiltak for å dempe støv eller støy fra anleggsarbeidet. Men hun påpeker at kommunen har holdt seg innenfor regelverket.

– Målinger gjør man i tilfelle når ting pågår. Det gjøres normalt ikke målinger ved alminnelig anleggsvirksomhet. Arbeidstid på dagtid regnes for å være innenfor, sier hun.

Kan være skadelig

Per Schwarze ved Folkehelseinstituttet mener man burde forvente at det er blitt gjort en vurdering av forurensing før anleggsarbeidet startet. Ifølge ham kan støy og støv ha negativ effekt på barn.

– Det er ikke alle barn med lungesykdommer som får problemer. Barn som er mottakelige for effekter av støv, kan bli verre av astma. Mye støy kan også ødelegge barns læring, sier han.