Hopp til innhold

Her får du luksus til lavpris

Denne hytta ligger midt i sommerparadiset og koster deg under tusenlappen å leie.

Kystledhytta på Ildverket

Kystledhytta på Ildverket i Tjøme-skjærgården.

Foto: Oslofjordens friluftsråd

Mange lengter etter sol, sjø og dovne dager ved kysten når sommeren fester grepet. Noen betaler i dyre dommer for dager med sand mellom tærne og kort vei til morgenbad i sjøen.

Andre synes det er triveligere å bo tett i tett i campingvogner på egnede plasser, og dessuten er det mye billigere enn å leie hytte.

Billig og fredelig

Men det finnes et alternativ til dyre hytter og trange campingplasser. Alternativet er rimeligere enn å leie hytte på det åpne markedet og har større albuerom og mindre støy enn hva det lett kan bli på en campingplass.

– Det er et fantastisk tilbud, med flott beliggenhet på hyttene og en enkel sjarm som vi liker, sier en begeistret Pernille Tolsrød fra Åsgårdstrand.

Hun og familien er flittige brukere av kystledhyttene i Oslofjorden, og tilhører dermed den største gruppa av brukere.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Fra venstre Alma, Pernille og William Tolsrød, Tor og Kristin Eid.

Hyggelig samling rundt bordet på Rønningen. Fra venstre: Alma, Pernille og William Tolsrød samt Tor og Kristin Eid.

Foto: Privat

Bookingsystemet knelte

Ved kystledhyttene er det robåter tilgjengelig, og langs noen av ledene kan man leie ro- og seilbåter. Dette er ofte tradisjonelle båttyper som færinger og strandebarmer.

– Vi har opplevd at bookingsystemet vårt gikk helt i stå på grunn av stor trafikk. Men nå fungerer systemet fint, selv om det kommer mange hundre bestillinger det første døgnet.

Det sier Anne Sjømæling, fagsjef kystled i Oslofjordens friluftsråd. Oslofjorden er det mest ettertraktede området for brukerne av kystledhytter. Men tilbudet finnes langs det meste av kysten, fra svenskegrensen til Vesterålen.

Det finnes 10–12 lokale kystleder i Norge, og det er naturlig nok et maritimt preg over samtlige tilbud.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Bragdøya i Kristiansandsfjorden

Bragdøya i Kristiansandsfjorden var tidligere et privat sommersted, men er nå offentlig friareal og del av kystleden.

Foto: Klaus Olesen

Oslofjorden på topp

Tallenes tale er klar. Barnefamilier utgjør den største andelen brukere, og av det totale antall overnattingsdøgn i kystledhytter her i landet har Oslofjorden alene en andel på 65–80 prosent.

I 2010 ble det registrert 24 000 overnattinger på landsbasis, og av dem utgjorde Oslofjorden 16 000.

– Tallene for i fjor er ikke helt klare ennå, men Oslofjorden hadde 20 000 overnattingsdøgn i kystledhytter, forteller Anne-Mari Planke i Den Norske Turistforening.

Og veksten har vært stor. I 2005 var det bare 4000 overnattinger for hele landet.

– Det vi ser er at dette utvikler seg prosentvis kraftig år for år, sier Planke.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Fra strand til havgap

Anne Sjømæling

Anne Sjømæling ved et vinterlig Søndre Tenvik, en av kystledhyttene i Oslofjorden.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

Fra svenskegrensa til Vesterålen finnes det et sted mellom 55 og 60 store og små kystledhytter. I tillegg ligger det 17 fyrstasjoner langs vår langstrakte kyst som også er tilgjengelige for overnatting som en del av kystledtilbudet.

Kystledene er et lavterskeltilbud med stor bredde, fra barnevennlige strender til holmer og fyr ute i havgapet.

– Hele ideen med kystledhytter er at dette skal være et friluftslivstiltak som flest mulig mennesker kan benytte seg av. De fleste hyttene er lette å komme til, men det er også mulig å overnatte på litt mer vanskelig tilgjengelige steder, som på noen av fyrstasjonene, sier Anne Sjømæling.

Hoggorm i hytta

Rønningen på Mellom Bolæren

Rønningen på Mellom Bolæren er et tidligere småbruk.

Foto: Privat

Pernille Tolsrød forteller at de har benyttet seg av kystled-tilbudet en rekke ganger, både som sommerferietilbud og på andre måter.

– Vi har besøkt flere av kystledhyttene, og av og til har vi leid flere hytter og brukt båten vår for å komme fra hytte til hytte. Vi trives veldig godt. Det er enkelt og greit, og ligger på fine steder.

Deler av familien har dessuten vært på to av de største hyttene i forbindelse med klasseturer. Småbruket Rønningen på Mellom Bolæren er en av feriefavorittene.

– Da vi var der fant vi ut at det var mye flått der, og i tillegg dukket det opp en hoggorm da vi løftet opp kjellerlemmen der maten var lagret. Likevel er det ett av de stedene vi setter stor pris på.

Horgo i Austevoll, Hordaland

Kystledhytta Horgo i Austevoll har vid utsikt, blant annet til Marstein fyr.

Foto: Bergen og Omland Friluftsråd

Planlegger ny hytteferie

Det ligger an til ny kystledferie for familien Tolsrød til sommeren. Og derfor kommer de trolig til å sitte klare når det åpnes for bestillinger 20. mars.

– Vi pleier å sette opp ei prioriteringsliste, og hvis hytte nummer én er opptatt prøver vi neste på lista.

Eiendommene som brukes er vanligvis eid av det offentlige, som Forsvaret og Kystverket, men det er Friluftsrådenes landsforbund, Den Norske Turistforening og Forbundet Kysten som forvalter dem. Bygningene er ofte en del av et kulturminne.

– Derfor er bygningene holdt mest mulig autentiske slik at historien til stedet ivaretas best mulig. Det er også ganske enkel komfort i disse hyttene, sier Anne Sjømæling i Oslofjordens friluftsråd.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Minst og mest populær

Startbua på Hvasser

Den gamle startbua til Færder seilforening er Norges minste og mest populære kystledhytte.

Foto: Oslofjordens friluftsråd

Sjømæling forteller at det er både enkeltpersoner og større grupper blant dem som leier kystledhytter. Hyttene langs Vestfold-kysten finnes i alle størrelser, fra den knøttlille Startbua i Sandøsund med to senger til Jakthytta på Malmøya med plass til 32 overnattingsgjester.

Startbua er for øvrig ikke bare Norges minste, men også Norges mest populære kystledhytte der den ligger midt i indrefileten av vestfoldsk ferieparadis.

Stiger i juli

Lav pris og enkel komfort står i sterk kontrast til det utleietilbudet for hytter som ellers finnes langs kysten. Det er Vestfold, Østfold og Sørlandet som troner høyest på prisstatistikken.

Espen Hjulstad i utleieselskapet Novasol har tall som forteller at utleiepriser for hytter ved Oslofjorden ligger på 5000–9000 kroner pr. uke i juni. De stiger til 7000–12 000 kroner i uka i feriemåneden juli.

– Dette gjenspeiler ikke nødvendigvis den generelle virkeligheten, for på grunn av gode priser er det en del hus- og hytteeiere som leier ut direkte til kundene, sier Hjulstad.

Mange leier ut hyttene sine via Finn.no. En rask sjekk viser at hytter ved sjøen fort kan koste fra 8000 til 15 000 kroner i uka midt på sommeren i de mest populære områdene.

Født i kystledhytte

Ifølge fagsjef kystled i Oslofjordens friluftsråd, Anne Sjømæling oppfører overnattingsgjestene i hyttene seg svært bra, og av og til får hun høre hyggelige historier fra oppholdet. Som kvinnen som ble født på småbruket Rønningen på Mellom Bolæren på 1950-tallet, og som sist sommer kom tilbake som gjest med familien sin og gjenopplevde gamle minner.

– Folk har forlovet seg i hyttene våre, og noen har lagt bryllupsfeiringen dit. Jeg snakket med en 10. klasse fra Furuset ungdomsskole i Oslo med mange minoritetselever som hadde vært på ei av hyttene. Dette var ungdom fra blant annet India og Pakistan som aldri hadde fisket krabbe eller stukket tærne i vannet. De hadde hatt det kjempefint!

Fulehuk fyr

Fulehuk fyr er en av flere fyrstasjoner der man kan få rimelig overnatting.

Foto: Oslofjordens friluftsråd