Henlegger hærverk på 22. juli-minnesmerke

Politiet henlegger saken hvor det ble gjort hærverk på 22. juli-minnesmerket i Tønsberg. To menn i 20-årene var siktet for hærverket.

Hærverk, 22. juli minnesmerke i Tønsberg

SPRAY: Dette synet møtte forbipasserende i Tønsberg 22. juli i år.

Foto: Vegard Lilleås / NRK

De var siktet for å ha sprayet hakekors på minnesmerket og ble pågrepet samme kveld som hærverket skjedde.

Hakekorset var laget gjennom en sjablong, som måtte ha blitt skåret ut og laget til før skadeverket skjedde.

Like før helgen ble derimot saken henlagt, melder Tønsbergs Blad.

– Vi rettet etterforskningen mot to personer, men klarte ikke å føre bevis for at de har gjort det, så saken mot dem er henlagt på grunnlag av bevisets stilling, sier politiinspektør Magnar Pedersen, til avisen.

Pedersen sier til NRK at politiet hadde lite å gå etter i saken.

– Vi hadde ingen vitner på stedet, vi hadde ikke noen elektroniske bevis og det kom ikke inn andre tips. Når det har gått så lang tid kommer ikke denne til bli etterforska videre, med mindre det kommer inn nye tips, sier han.

Forsvareren til de to siktede, Stian Mork Sletten fra advokatfirmaet Hasle, sier de unge mennene er letta over avgjørelsen.

– De er begge svært lettet og glade over at saken nå er henlagt. Det har vært en enorm belastning for dem begge å være siktet i en så alvorlig sak, sier han til NRK.

Forsvareren forteller at han skal nå sammen med hans klienter gå gjennom henleggelsen og vurdere om de skal påklage henleggelsen, så den skal gjelde intet straffbart forhold.

Kraftige reaksjoner

Jonas Gahr Støre, leder av Arbeiderpartiet var en av dem som reagerte kraftig etter taggingen.

– Det er sjokkerende, og jeg tenker særlig på de pårørende og etterlatte som opplever dette på denne dagen som har så mange vonde minner, sa Støre til NRK.

Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) reagerte også sterkt på hærverket.

«Denne motbydelige handlingen viser hvor viktig det er at vi fortsetter å markere 22. juli, og at vi hver dag står opp for demokrati og bekjemper alle former for ekstremisme», skrev han på Twitter.

Minnesmerke 22 juli utsatt for tagging

FJERNET: Tønsberg kommune var raskt ute og fjernet malingen fra steinen.

Foto: Vegard Lilleås / NRK