NRK Meny
Normal

- En ubeskrivelig lettelse

Politiet har henlagt sakene mot FrP politikerne Per Arne Olsen og Bent Moldvær fra Tønsberg.

Per Arne Olsen

FrP-politikerne Per Arne Olsen (bildet) og Bent Moldvær fra Tønsberg uttrykker lettelse over politiets konklusjon. - Det er ikke mulig å finne en klarere frifinnelse enn dette, sier Per Arne Olsen.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

Politiet har ikke funnet at de to har gjort noe straffbart da de kjøpte leiligheter i Tønsberg.

Bent Moldvær

Bent Moldvær sier saken har vært en stor belastning for han og familien, og at han er glad for at politiet har konkludert med at han ikke har gjort noe galt. - Dette er en stor lettelse, sier Moldvær.

Foto: Per Foss / NRK

Bent Moldvær, som er varaordfører i Tønsberg og stortingsrepresentant Per Arne Olsen har vært under etterforskning for mulig korrupsjon.
Begge sa fra seg sine politiske verv i påvente av politietterforskningen.

Nå har politiet henlagt sakene fordi de ikke fant noe straffbart.

Mediedekning førte til etterforskning

Økoteamet i Vestfold politidistrikt iverksatte etterforskning av de to etter påstander om at de to hadde kjøpt leiligheter direkte av utbygger på Jarlsø i Tønsberg.

Tønsberg Blad hevdet at disse leilighetene skal ha vært reservert, og ikke var tilgjengelige på det åpne markedet ved prosjektets salgstart i oktober 2007. I følge avisen måtte andre boligkjøpere trekke lodd hos politiet.

Avisa har også omtalt en garasje som Per Arne Olsen skal ha fått vederlagsfritt av utbyggeren. Denne har en verdi på 220.000 kroner.

– Som følge av at de ovennevnte avisartikler hadde alvorlige hentydninger om mulig korrupsjon begått av de to politikerne, fant politiet det nødvendig å iverksette etterforsking med tanke på å avdekke eventuelle lovbrudd. Det ble derfor opprettet en straffesak i august 2010, skriver Vestfold politidistrikt i en pressemelding.

Sakene har blitt etterforsket som en mulig overtredelse av straffeloven § 276a – korrupsjon ved å ha mottatt en utilbørlig fordel i anledning partenes stilling eller posisjon.

Henlegger saken

– Det er foretatt avhør av de siktede, og i tillegg er et tyvetalls vitner avhørt i sakens anledning. Det er videre innhentet en god del skriftlig materialet. På bakgrunn av hva etterforskingen har frembrakt av informasjon mener påtalemyndigheten i politiet det er grunnlag for å sette sluttstrek for etterforskingen og at det kan trekkes en påtalemessig konklusjon, skriver Vestfold politidistrikt videre i pressemeldingen.

Stor lettelse

– Selv om jeg hele tiden har visst at jeg ikke har gjort noe galt, er det selvfølgelig en ubeskrivelig lettelse å få beskjed fra politiet om at saken er henlagt, sier Per Arne Olsen til NRK.

Olsen ønsker ikke å kommentere påstandene som er framsatt om at han har drevet med korrupsjon. Dette er ettertrykkelig tilbakevist.

– Jeg ønsker å se frammover å bruke tiden på politiske saker, blant annet helsepolitikken som er kitt område, sier Per Arne Olsen.

Det er ikke mulig å finne en klarere frifinnelse enn dette, sier Olsen.

Han kan ikke se at han har handlet uaktsomt på noen måte. I likhet med Moldvær sier han at han har gjort akkurat som alle andre som har kjøpt leilighet uten å ha noen fordeler.

Den gang Olsen kjøpte leiligheten var han ordfører i Tønsberg.

– Jeg vet ikke hvor jeg skulle kjøpt leilighet om jeg ikke skulle kjøpt den i den byen jeg var ordfører i, sier Per Arne Olsen.

Per Arne Olsen tok permisjon som andre nesteleder i Fremskrittspartiet mens han var siktet.

Jeg trer tilbake i den rollen i dag, sier Per Arne Olsen til NRK.

Glad for konklusjonen

– Dette er en stor lettelse og det er den oppfatningen jeg har hatt at jeg ikke har gjort noe straffbart, sier Bent Moldvær til NRK.no.

Han forteller at politiet har fått nødvendig dokumentasjon som beviser at han ikke har hatt fortrinn framfor andre, og at han heller ikke har hatt særfordeler i forhold til prisen.

Politiet har også avhørt et 20-talls vitner i saken.

Bent Moldvær sier han, etter at han ble siktet, har tenkt ekstra gjennom saken for å forsøke å finne ut om han hadde gjort noe galt.

– Det fant jeg ikke, og jeg er også veldig glad for at politiet har kommet til samme konklusjon, sier Moldvær.

Siv Jensen

Partileder i Fremskrittspartiet, Siv Jensen er svært glad for politiets vurdering.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Bent Moldvær sier det har vært en stor belastning å være siktet, både for han og familien. Han vet ikke om det kommer til å få politiske konsekvenser for han i framtiden.

Partileder Siv Jensen i Fremskrittpartiet sier hun er svært glad for politiets vurdering, som er i tråd med hva Olsen og Moldvær har sagt.