– Vi er maktesløse

Røde Kors-arbeideren har både gledelige og triste historier med seg hjem fra Sierra Leona.

Anders Oustorp

– Det var et høyt press og hektisk hver dag, sier Anders Oustorp om arbeidet i Sierra Leone.

Foto: Røde Kors

– Denne turen var mer krevende psykisk enn jeg har vært borti noen gang tidligere. Du tenker hele tiden på at du kan bli smittet.

Det sier Anders Oustorp i Røde Kors. I flere uker jobbet han blant Ebola-smittede i Sierra Leone.

På lørdag meldte NRK.no at antall ebolasmittede i Liberia er på vei ned, men at smittetallene fortsatt stiger i Sierra Leone og Guinea. Før helgen sa Verdens helseorganisasjon (WHO) at 10.000 personer sannsynligvis er døde av ebola, selv om de offisielle tallene viser at det er 4.818 som har dødd av ebola så langt.

WHO tror altså at mange har dødd uten at myndighetene har fått vite om det.

– Jeg har hørt sterke historier. Vi er ganske maktesløse ovenfor dem som allerede er syke. Vi prøver å behandle dem, og få dem så friske vi kan. Det var mange gledelige historier, men det ble også en del triste skjebner, sier Oustorp.

Les også:

– Heltene i Sierra Leone

Røde Kors-arbeideren ser likevel optimistisk på fremtiden i de afrikanske landene.

– Med innsatsen fra Røde Kors og Leger Uten Grenser ser jeg at det skal være mulig for det internasjonale samfunnet å klare og få bukt med dette problemet med hjelp fra de lokale, selv om det vil ta noe tid, sier han.

Oustorp jobbet sammen med 30 Røde Kors-arbeidere fra hele verden, samt 200 lokalt ansatte i Sierra Leone. – Det er de lokale som er heltene i dette, sier han.

Les også: