Hopp til innhold

– Jeg føler ikke at jeg gjorde noen innsats

Innsatsen deres var en viktig del av motstandskampen, selv om de bare var barn da andre verdenskrig brøt ut. Likevel er de usikre på om de fortjener Krigsminnemedaljen.

Tre tønsbergenserer får krigsminnemedalje

SE VIDEO: Føler seg ikke verdig medaljen

– Både min bror og jeg var loser for hjemmefronten. Vi hadde en onkel som var veldig engasjert, og var ettersøkt av tyskerne. Han skulle blant annet bringe den illegale posten rundt om i distriktet her, forteller Tore Austad.

Han var åtte år da krigen kom til Norge i 1940.

Broren hans, Kjell Austad, var ni. Og Karin, som senere skulle gifte seg med Kjell, var sju. Tore og Kjell brukte sykkel i motstandsarbeidet.

Tore Austad

HEDRES: Tore Austad er blant dem som får tildelt krigsminnemedalje fredag 8. mai.

Foto: Elisabeth Tøtte Hansen / NRK

Signaler til hjemmefronten

Selv om de var barn, ble levering av illegale aviser og det å gi beskjeder til motstandsbevegelsen en del av hverdagen for de tre og flere andre unge vestfoldinger.

– Kontrollpostene til tyskerne var som regel ved Klokkeråsen skole eller ved kirken som ligger litt lenger unna. Men det var også kontroller hele veien inn til Tønsberg, så vi syklet hele veien inn til Heimdal før vi måtte gi oss, forklarer Kjell Austad.

Kjell Austad

SYKLET MED AVISER: 75 år siden krigen brøt ut får Kjell Austad medalje for sin innsats under krigen.

Foto: Elisabeth Tøtte Hansen / NRK

Var det tyskere på veien, lot de som om at de fikk problemer med sykkelen. Det var et signal til motstandsfolkene om at de måtte bruke en annen rute.

Karin brukte beina i sitt motstandsarbeid.

– Broren min gikk med illegal post i Tønsberg. Jeg husker ikke så mye med det, men jeg husker vi gikk opp gatene, sier hun.

– Kjennes litt urettferdig

I dag hedres de og flere andre med krigsminnemedalje for jobben de gjorde under krigen. En oppmerksomhet de er glade for å få, men selv mener de bidraget var lite i forhold til andres innsats.

– Den gangen tenkte vi ikke på at det var så veldig viktig. Det er nok mye annet som var viktigere, blant annet det hjemmefronten gjorde, sier Tore.

Heller ikke Kari ser på det hun gjorde som heltemodig.

– Jeg føler ikke jeg gjorde en så veldig stor innsats.

Det at de klarte å holde munn over at de hjalp motstandsfolkene, var egentlig den største jobben, ifølge Kjell. Han er egentlig pinlig berørt over oppmerksomheten.

– Egentlig så kjennes det litt urettferdig for det var så mange andre som gjorde en mye større innsats som hadde fortjent medalje, men som ikke fikk den.

Krigsminnemedalje

HEDRES: Flere vestfoldinger hedres med krigsminnemedaljen i dag.

Foto: Elisabeth Tøtte Hansen / NRK

Symbol på innsats

Jan Petter Bergan

FORTJENT: Jan Petter Bergan, informasjonssjef i Tønsberg kommune, sier medaljene er fortjent.

Foto: Elisabeth Tøtte Hansen / NRK

Men regjeringen ser det annerledes, forteller Jan Petter Bergan, informasjonssjef i Tønsberg kommune.

– Disse var ganske unge under krigen og de gjorde en innsats som ungdommer. De gikk jo rundt med illegale aviser og de ga beskjeder til støtteorganisasjoner. Tyskerne brydde seg ikke om disse ungene som syklet rundt og ga beskjeder. Dette er et symbol på at det også var mange ungdommer som gjorde en innsats under andre verdenskrig.