Slik kan Bakkenteigen se ut i 2040

I 2040 kan Bakkenteigen på Borre se helt annerledes ut enn det gjør i dag.

Nye Bakkenteigen

Den såkalte mulighetsstudien ble presentert på Høgskolen i Vestfold fredag.

Foto: Asplan Viak

Et såkalt mulighetsstudie, som fredag formiddag ble presentert på Høgskolen i Vestfold og Buskerud, viser 240 dekar som ikke lenger er skog. Det er store ideer om å bygge ut på Bakkenteigen.

– Som du ser på dette bildet så er det lagt inn en del volumer, gater og bebyggelse som vi ikke har i dag, sier arkitekt Sidsel Engblom fra firmaet Asplan Viak til NRK.no.

Hun viser frem tegningene for Campus Vestfold 2040. Nordover fra dagens skole er det ikke lenger trær, det er fakulteter, næringsbygg og studentboliger. Kanskje en barnehage og kanskje butikker.

Byggene ligger i klaser og slynger seg rundt en lang gate.

– Dette tar utgangspunkt i hva som er unikt ved Høgskolen i Vestfold, og det er jo nanoteknologi som skiller seg ut. Og litt som man kan tenke seg molekylære volumer som er bygget opp, så ser vi for oss at disse bygningene kan signalisere en sånn mulighetsstudie hvordan man i fremtiden kan tenke seg dette her, sier Engblom og legger til:

– Og hvis vi får med oss både aktørene som skal bruke området, de som skal flytte hit, de som skal investere og ikke minst jernbanen, så tror vi at det her kan bli en ganske stor utvikling. Dette må tas steg for steg, og denne mulighetsstudien her lager et helhetsbilde for hvordan det kan se ut i 2040.

Saken fortsetter under bildet.

Nye Bakkenteigen

Dette er tegningen for 'Campusgaten'.

Foto: Asplan Viak

Kan bli mer enn en drøm

Rektoren ved skolen er i hvert fall fornøyd.

– Det kan bli mer enn en drøm, sier rektor Petter Aasen.

Han mener de massive planene er realistiske og han har ambisjoner om å tiltrekke seg næringsliv, internasjonale forskere, og ikke minst øke studentantallet.

– Jeg vil tro at når vi snakker 25 år frem i tid, hvis vi spiller kortene godt, så kan Høgskolen i Buskerud og Vestfold fort ha mellom 15 og 20 000 studenter, sier Aasen.

La frem planer for nye Bakkenteigen

Planene ble i dag presentert ved Høgskolen i Vestfold og Buskerud.

Foto: Fredrik Hansen / NRK

Men det avhenger av god logistikk og om det blir togforbindelse til Bakkenteigen, som ideene baserer seg på, er høyst usikkert.

– Får vi en jernbanestasjon lokalisert til Bakkenteigen, så er det klart at det legger grunnlaget for en helt annen utvikling av området, forklarer Aasen.

– Hvis det ikke blir jernbane, kan man da bare glemme det?

– Vi ser jo at representanter fra næringslivet er veldig tydelige på at med og uten jernbane gjør en veldig stor forskjell på deres interesse. Jeg tror også det kan gjøre en stor forskjell når det gjelder å rekruttere studenter, sier Aasen.

Les også: Høyskolene i Buskerud og Vestfold slår seg sammen

Fantastiske muligheter

Ordfører i Horten, Børre Jacobsen, syntes ikke planene er for ambisiøse, og mener planene viser fantastisk spennende muligheter.

Børre Jacobsen, Petter Berg, Petter Aasen og Per Eivind Johansen

Fra venstre: Børre Jacobsen (Ordfører i Horten), Petter Berg (Ordfører i Tønsberg), Petter Aasen (Rektor) og Per Eivind Johansen (Fylkesordfører).

Foto: Fredrik Hansen / NRK

– Her er et av de mest attraktive områdene for utvikling fremover, med fantastiske muligheter og med spennende planer. Jeg tror dette er realistisk og håper ikke det tar 40 år før vi realiserer det, sier Jacobsen.

Les også: Kampanje for Bakkenteigen stasjon

Han får støtte fra ordføreren i nabokommunen Tønsberg, som ikke frykter at folk nå skal flytte over kommunegrensa.

– Vi så i dag på kartet at det er ganske få minutter med buss til Bakkenteigen fra Tønsberg, og med tog er det kun 10 minutter. Så det å få togstasjonen der vil være helt avgjørende. Det er virkelig vyer over dette her, og jeg ser Høgskolen som en vår regions viktigste drivkrefter. Og dette kan virkelig være en motor for regional utvikling, sier ordfører i Tønsberg, Petter Berg.

Håper det blir en statlig plan

For at planene skal være realistiske er det lagt til grunn at det blir jernbanestasjon på Bakkenteigen. Men det er ikke det man for øyeblikket jobber for i Horten.

– Vi har gjort de vedtakene som vi trenger akkurat nå. Vi har et knapt flertall som har pekt på at Skoppum vest er det foretrukne alternativ, og så har man ikke utelukket noen alternativer når man går inn i den siste utredningsfasen. Samtidig har vi nærmest et enstemmig vedtak på at vi regner med at dette blir en statlig plan, og da er det forhåpentligvis departementet som kommer inn og treffer avgjørelse her. Vi har ikke tenkt å starte noen omkamp på jernbanesaken nå, det tror jeg er lite klokt, sier Jacobsen.

Les også: Vil fange opp ensomme studenter

Nye Bakkenteigen

Slik vil den nye campusen se ut 'by night'.

Foto: Asplan Viak

Allikevel er begge ordførerne enige om at disse planene er ganske avgjørende for Vestfold-samfunnet.

– Vi ser at skal vi ha et bærekraftig næringsliv i fremtiden, så må det være kunnskapsbaserte arbeidsplasser. Og det å ha et så sterkt kompetansemiljø, midt i vår region, det vil være helt avgjørende for utviklingen. Dette er rett og slett en investering i fremtiden, sier Berg.

– Både i Horten og i Tønsberg er vi i gang med å se på hvordan vi skal møte denne hverdagen. Og så må vi tenke oss nøye om når vi planlegger dette, for her har vi mange gode sjanser. Og jeg tror bare det er vinn-vinn hvis vi gjør dette riktig, avslutter Jacobsen.