Har ikke nok boliger til flyktninger

Ordfører Mette Måge Olsen vil at Hof skal bosette flere flyktninger enn det kommunen har gjort tidligere. Men rådmannens anbefaling er for ambisiøs, mener hun.

Mette Måge Olsen

Ordfører Mette Måge Olsen ber folk hjelpe flyktninger med boliger og til å komme inn i bygdesamfunnet.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

Landkommunen Hof med 3500 innbyggere har knapt bosatt flyktninger de siste årene, men nå ligger det an til å bli en endring.

Om kort tid skal tre enslige flyktninger flytte inn i et bofellesskap. Hvis politikerne følger rådmannens anbefaling, kan kommunen ta imot ytterligere fem flyktninger innen nyttår.

Ber boligeiere ta kontakt

Saken har ifølge ordfører Mette Måge Olsen (Ap) kommet opp blant annet fordi det nye kommunestyret ønsker å bosette flere flyktninger enn det forrige kommunestyret.

Likevel er hun skeptisk til å ta imot 74 flyktninger innen 2019, som er rådmannens innstilling. Antallet baserer seg på integrerings- og mangfoldsdirektoratets anmodning.

– Hvis vi klarer å bosette 50 flyktninger i denne perioden skal vi være godt fornøyd. Jeg tror det skal mye til for at vi skal klare å ta imot flere flyktninger enn 10 i året for å ta dem imot på en god måte, sier Måge Olsen.

Rødt har ikke bestemt antall

Arbeiderpartiet har flertall sammen med Senterpartiet og Felleslista Miljøpartiet de Grønne i kommunestyret.

Rødts Maren Njøs Kurdøl sier hun vil at Hof skal bosette flere flyktninger enn hva kommunen har gjort før.

Men nøyaktig hvor mange flyktninger hun går inn for, kan hun ikke si før hun har diskutert saken med Miljøpartiet de Grønne.

Vil leie private boliger

Mette Måge Olsen sier kommunen har få kommunale boliger å tilby og ber huseiere kontakte kommunen, om de har boliger å leie ut.

Så langt har kommunen fått tilbud om å leie to boliger. Kommunen har ikke penger til å bygge nye boliger, sier Måge Olsen.

Les også: Åpner hjemmet for flyktninger

Syrisk flyktning: – Livet i Stokke føles som et fengsel

Dugnad

AUF har meldt seg som faddere til unge flyktninger. Hun oppfordrer lag, foreninger og andre til å hjelpe nye innbyggere inn i samfunnet.

– Jeg håper familier tar flyktninger inn i varmen og hjelper dem til rette i bygda vår. Jeg tar gjerne imot telefoner fra dem som er interessert i å bidra, sier Måge Olsen.

Politikerne i Hof skal 17. november bestemme seg for hvor mange flyktninger de skal ta imot.

– Tror du innbyggere i Hof vil bidra til å hjelpe flyktninger inn i samfunnet?

– Ja, i aller høyeste grad. Det har jeg fått mange tilbakemeldinger på. Senest i går fikk jeg melding fra en dame som hadde klær å tilby, sier hun.